Тодор Каракашев спечели наградата "Калина Малина"

Новини от Пазарджик и региона

Пазарджик

от Дора Цветкова 740 прегледа 0

Тодор Каракашев спечели наградата "Калина Малина"

Престижната литературна награда “Калина Малина”, която община Нови пазар дава на утвърдени творци на детската литература беше присъдена на Тодор Каракашев.


В читалище “Христо Ботев” началникът на отдел „Хуманитарна политика“ Жанета Желязкова връчи на Тодор Каракашев наградата „Калина Малина".


Тодор Каракашев работи от дълги години с деца, завършил е българска филология и изучава творчеството на български автори за деца и юноши. 

Роден е през 1955 г. в Пазарджик. Завършил е българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Член е на Съюза на българските писатели и IBBY (Международен съвет за детска книга) – българска секция.


Бил е завеждащ отдел „Художествено възпитание” към ОПД в Пазарджик, творчески секретар на Дружеството на писателите в родния си град и от 1994 г. отново е при децата – в СОУ „Герги Бенковски” в Пазарджик, което определя трайните му интереси към детската литература – и като писател, и като изследовател.


Автор е на седем книги за деца и две литературоведчески: „На лист от тетрадка” (1996 г.), „Приказки за мушмороци” (1998 г.), „Необикновено обикновена история или бивали небивалици за това и онова” (2003 г.), „Осъден на помилване” – за творчеството на Михаил Булгаков (2007 г.), „Който знае, да мълчи” (2009 г.), „Нови приказки за мушмороци” (2010 г.), „Страници за Стоян Дринов и Йордан Стубел” (2011 г.), „Необыкновенно обыкновенная история” (2012 г.), „Защо слоновете имат дълги хоботи“ (2013 г.), „Дядо на въртележката” (2013 г.).


Негови творби са превеждани на гръцки, сърбо-хърватски и руски. Продължава да изследва творчеството на български автори за деца и юноши. 


Носител е на няколко национални награди за поезия, есе и превод, сред които „Стоян Дринов” – единственият у нас национален конкурс за детска поезия (2008 г.).


През 2013 г. става носител на Втора награда на Националния конкурс „Поезия и песен на Балкана“ (Дряново – 2013), на Наградата на Пазарджик за литература и лауреат на Международния конкурс за изкуства „La piezzeta“, Салерно, Италия, където получава медал за поезия.

Тодор Каракашев спечели наградата "Калина Малина"

Тодор Каракашев спечели наградата "Калина Малина"

Коментари