Кораб, марш и поема носят името на Йозеф Радецки

05-01-2017 10:33 68 0

Биляна ВЛАДИМИРОВА

Името Радецки свързваме с парахода, превел четата на Ботев през река Дунав. Малцина знаят, че плавателният съд е кръстен на фелдмаршал Йозеф Радецки - виден военачалник на Австрийската империя, граф, наследник на чешко благородническо семейство. За него Йохан Щраус-баща композира прочутия едноименен марш. И музиката, и параходът го надживяват по известност, но и животът му е не по-малко забележителен.

Радецки се ражда в Бохемия. След смъртта на родителите си е отгледан от своя дядо. На военното поприще стъпва като кадет в австрийската армия през 1784 година и ускорено тръгва по стълбицата нагоре. През Австро-Турската война (1788-89) е ординарец в щаба на граф Фон Ласи, а после и адютант на Жан-Пиер дьо Болю. Произведен е в чин майор, после в полковник. Отличава се в битките при Волтри в Италия и Хохенлинден и става фелдмаршал. 

Живее дълъг и пълноценен живот до 91 години. Умира на днешната дата през 1858 година в Милано. Австрийците, които почитат монархията, тачат и паметта на фелдмаршал Радецки. Освен марша на Щраус, на него е посветена и поемата „Австрия е в твоя лагер” на Франц Грилпарцер.


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам