Хари Ашикян: Ако не бях във ВУИ-Ракитово, щях да бъда в някоя канавка или в затвора

Новините от Пазарджик и региона
10-01-2017 17:56 952 0

Във Възпитателното училище-интернат в Ракитово станах това, което съм сега. Тук бяха най-хубавите ми години. Тук бях свободен. Това каза в интервю за ученическия клуб "Млад журналист" бившият възпитаник на школото Хари Ашикян, бил там преди повече от 15 години. Той се включи в последния месечен мотивационен ден в училището по проект "Мотивационна система Тип-Топ", ръководен от Анелия Желева.

По наше време имаше повече ред. Уважавахме учителите. Тук са част от моите бивши възпитатели и преподаватели. Благодарение на тях съм това, което съм. Ако не бях тук, щях да бъда в някоя канавка. Или както мои познати - в затвора. Бях тук 5 години, след което се върнах в Пловдив. В реалния живот е трудно, защото трябва да оцеляваш. Да, беше трудно, но успях, каза по време на срещата с учениците Хари Ашикян. Задаваха му много въпроси:

Георги Попчев – възпитател: Как и къде завърши средно образование?

Когато дойдох във ВУИ – Ракитово бях много занемарен, бях изоставен. Тук завърших основно образование. Когато напуснах ВУИ след 8-ми клас имах късмета да попадна на една жена, журналист в арменския вестник в Пловдив. Започнах да работя там и тя ми помагаше да уча. Прекарах там 5 години, през които завърших средно образование. След това се преместих в София и вече 10 години работя в една и съща фирма. Правя закуски, баници. На едно и също място съм. Като намериш своето място – стой там. Ще те уважават все повече като се стараеш.

Габриел Илиев – ІХ клас: Имаше ли пречки след напускането на ВУИ?

Имал съм пречки и трудности. Два-три месеца след като напуснах училището в Ракитово бях много зле. Но не отидох да крада. Издържах. Пък и както вече ви казах, намерих една жена, която започна да ми помага. Тя е нещо като втора моя майка. И досега поддържаме добри взаимоотношения, въпреки че вече не живея в Пловдив.

Анелия Желева – Сдружение Ре-Акт: Какво беше първото ти преживяване, като напусна ВУИ?

Беше през лятото. Все си мислех, че като дойде септември и ще се върна. После ме налегна носталгия. Като се замисля, когато започнах в средното училище, ми беше най-трудно и исках да се върна в Ракитово. Навиците от ВУИ ми помогнаха да продължа напред. Тук се научих да ставам в 6.00 часа и все още е така. Бях на 16 години, когато започнах да работя в Пловдив след напускането на ВУИ. Моята втора майка и днес е най-близкият ми човек. Научи ме, че доброто трябва да се предава. Ако някой е направил нещо добро за теб, направи и ти добро на някого. Аз ходя в една арменска скаутска организация. Там съм доброволец. Добряк съм и моите деца вече ми се качиха на главата. Виждам го, но не мога да се променя. Но виждам, че и днешните ученици тук доста са разглезени.

Надежда Цигова – социален работник: Къде си сега, с какво се занимаваш?

Уча в Софийски университет „Св. Кл. Охридски”. В първи курс съм, специалност „Арменски език”, защото съм арменец. Г-н Теодоси Банков ми помогна преди години по математика. Първоначално бях много зле, но наваксах и завърших основно и средно образование. Сега записах тази специалност, за да се развивам, да постигна нещо повече. В моите очи не съм постигнал много. Аз мисля, че имам още какво да науча и да се променям, но според другите успешно се реализирам. Бях на девет и половина години, когато дойдох в Ракитово. През петте години, докато бях тук, учителите ми ме уважаваха, бях значим. Все още усещам тази позитивна енергия и тя ми помага.

Понякога във Възпитателното училище - интернат "Ангел Узунов" в Ракитово идват бивши ученици. Искат да видят мястото, което по някакъв начин е променило живота им. Искат да видят своите учители и възпитатели, да се запознаят с децата, които сега са в училището. Поведението им в известен смисъл е странно, защото те, бившите, са много нахъсани да съветват сегашните как да се държат, да слушат учителите и възпитателите, да спазват правилата, разказват от училището.

Интервюто е подготвено от Христос Тодоров – 10. клас и учителят Свилен Топчиев


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам