Класика върху винил съпътства "Зимните"

Новините от Пазарджик и региона
11-01-2017 09:00 216 0

Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Интересна ретроспекция на класически произведения, съхранени върху винил, ще бъде в представена в рамките на фестивала Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов". Запазени са и записи на симфоничен оркестър Пазарджик. В експозицията "Класическата музика върху грамофонна плоча" ще бъдат представени и някои от най-старите грамофони, съхранени във фонда на Историческия музей. Плочите са от фонда на библиотека "Никола Фурнаджиев" и частни колекции.

Международният фестивал, организиран от община Пазарджик, ще се проведе от 26 до 29 януари в зала "Маестро Георги Атанасов". Четиридесет и второто издание на Зимните музикални вечери по традиция ще бъде открито с Българска рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата вечер от 18,30 ч. Гост солист тогава ще е Светлин Русев - цигулка. 

Тази година на фестивала ще гостуват именити музиканти от Франция и Гърция, ще се изявят млади български таланти. Публиката отново ще се срещне с майсторството на пианистката Мария Принц. 

Община Пазарджик по традиция се обърна към местния бизнес за финансова подкрепа на фестивала, който е с най-богата история в културния живот на града.


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам