Салатата в БГ по-скъпа от английската

Чуждоземният айсберг закова 10 лева, родни зеленчуци няма
06-02-2017 09:32 152 0

Автор: Биляна ВЛАДИМИРОВА


Пресните зеленчуци изчезнаха от пазара. Където го има, зарзаватът или е с ниско качество, или се търгува на космически цени. В момента няма доставки на български домати, краставици и зелени салати. Предлагат се единствено сортове зеле, но и те са поскъпнали двойно. Повишението за седмица е средно с 60 %, пресметна Злати Горчев, един от големите производители в района на Пловдив.

Пресните зеленчуци поскъпват заради тежката зима и затрудненията на транспортните фирми при вноса. В момента липсва избор на салати. До март ще се задоволяваме със зеле от миналогодишната реколта, варени картофи или продукти от чужбина. И при тях обаче цените са необичайно високи. Вчера търсеният напоследък айсберг се продаваше по 10 лева за килограм. Така главата излиза над 5 лева. Цената на същия продукт в Лондон е 1 паунд, което прави около 2,30 лева. Лукс в Пловдив са и броколите с 6 лева за килограм - също два пъти по-скъпи от английските.

Българската салатата ще стане след около месец. Пак тогава на пазара ще излязат и българските краставици от отопляеми оранжерии. Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам