Всеки търговец на пазара - с касов апарат

Върнете дъската с пределните цени, предлага потребителка
13-02-2017 08:44 766 0

Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Всеки търговец на зеленчуци да бъде задължен да има касов апарат и да издава бележки при всяка покупка. Само така правата ни ще бъдат защитени, смята Дина Ангелова от Пазарджик, пенсионерка и редовен клиент на градското тържище. Възрастната жена знае, че прекупвачите имат такова задължение по закон, но повечето го заобикалят, регистрирайки се като производители. Така продават и бананите, и авокадото като земеделци и без да дават бонове.

Ангелова се дразни, защото така човек не може да направи рекламация, ако нещо не е наред. Търговецът не признава вината си, а купувачът няма доказателства. Жената казва, че много пъти това се е случвало и с нея.

Ангелова е забелязала също, че често пред плодовете или зеленчуците няма поставена табелка с цена. Съмнява се, че и това е нарочно.

Оглеждат ме от главата до петите и казват: струва толкова, твърди Дина. Като ми кипнат нервите, им казвам: Абе, вие да не мислите, че рина парите с лопата?! Пенсията ми не расте със скоростта на цените на зарзавата.

Според пазарджиклийката трябва да се върне дъската с пределни цени за всяка стока. Такава имаше в миналото, когато икономиката ни беше планова. При условията на сегашната пазарна едва ли е допустимо да се налага такава регулация. Но безспорно би имало дисциплиниращ ефект, смята Дина. Тя не спестява критиките и към магазините, в които иначе редовно се издават касови бонове. В близка до дома  бакалия целият списък с покупки на бележката обаче изглежда така: "Разни - цена, разни - цена, разни - цена". Да, но ако в брашното намериш гъгрици или ако олиото мирише на старо, как да докажеш, че и то е едно от тези "разни"? Всичко трябва да си е с името, подчертава потребителката и призовава институциите да контролират по-изкъсо касовите апарати, а не да се интересуват само отчетена ли е сумата в оборота им за деня.Пазарджишка Марица


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам