Пламен Узунов: Ще дистанцирам МВР от партийните централи

Полицията трябва да възстанови комуникацията си с гражданите, за да спечели доверието им
15-02-2017 14:24 1743 0

Разговаря Костадин АРШИНКОВ

Пламен УЗУНОВ, служебен министър на вътрешните работи

Пламен Узунов е роден през 1972 г. в Пловдив. Придобива бакалавърска степен по специалността „Противодействие на престъпността и охрана на обществения ред“ в Академията на МВР, а след това - и магистърска по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. По-късно специализира в ILEA в Будапеща и в Академията на МВР. От 1993 г. до 2015 г. работи в структурата на МВР в Пловдив. Напуска МВР по собствено желание с последна длъжност „Директор I степен“ и последно звание „старши комисар от МВР“, генерал-майор от резерва.
От 2015 г. насам е хоноруван преподавател по „Криминалистика“ и „Оперативно-издирвателна дейност“ във Висшия университет по сигурност и икономика в Пловдив. Член е на Международната полицейска асоциация.
Назначен е за служебен министър на вътрешните работи на 27 януари 2017 г. с указ на президента Румен Радев.

-Г-н министър, какви са първи Ви впечатления за работата на Вътрешното министерство? Какви пропуски открихте в системата и какво трябва да се промени?

-Не съм нов за министерството, работил съм в него, познавам работата на колегите. Знам, че то е тежко за управление, йерархичните нива в него са общо 13. Отговорностите са много и разни - от провеждането на честни избори, през противодействието на миграционния натиск, контрабандата, наркоразпространението, организираната престъпност, конвенционалната престъпност  - едва ли е необходимо да изреждам всичко. Екипът ми е съставен само от експерти, имаме опита и познанието за системата. Можем да идентифицираме слабостите, както и дейностите, които можем да направим по-ефективни с по-добра организация. За ограниченото време, в което е предвидено да работи едно служебно правителство, сме набелязали конкретни стъпки и вие ще ги видите.

-Премиерът Герджиков възложи ревизия на предходното управление. Има ли вече първи данни от проверката във Вашето ведомство и какви са те?

-Ще се спра на един проблем, който създава видимо напрежение в системата. С встъпването ми в длъжност бях поставен в ситуацията да подпиша заповедите на служителите, обхванати от т. нар. административна реформа, която влезе в сила от 1 февруари. Това е мое задължение по закон.

Тъй като в годините бяхме свидетели на множество реформи в системата на МВР, моето убеждение е, че всяка промяна, преди да бъде въведена, трябва да е внимателно обмислена. В противен случай се стига до ситуации като тази в момента - демотивиране, вътрешно противопоставяне, необосновани разлики във възнагражденията на служителите.

Проведох поредица от срещи - със синдикатите, с колеги от различни структури, с утвърдени експерти по трудово право, с омбудсмана Мая Манолова, до която е изпратена колективна жалба от служители на МВР. По време на всички тези дискусии коментарите бяха еднозначни - в посока, че е необходима внимателна преоценка, за да се преодолее напрежението между различните категории служители.

-Вече беше сменен шефът на Инспектората във Вътрешното министерство. Да очакваме ли още кадрови промени и кога?

-През годините сме били свидетели на непрекъснати кадрови промени в системата - обосновани и не дотам обосновани. Не смятам, че поставяйки служителите под угрозата на непрекъсната несигурност, можем да очакваме и да изискваме от тях денонощна работа или всеотдайност. Вече имах възможност да заявя принципната си позиция - оценката ми ще се базира на три критерия - резултатите от служебната дейност, професионалните умения и лоялност към системата на МВР. Ако някъде има проблем, ще търсим съответното решение. При всички случаи то ще бъде мотивирано обективно.

-Основната задача на кабинета е подготовката на изборите. Какво прави МВР по въпроса? 

-По време на всички срещи с колеги подчертавам като приоритетна задача - МВР да бъде равно отдалечено от всякакви корпоративни и партийни централи и да гарантира провеждането на честни избори. Няма да пожалим сили и енергия, за да обезпечим сигурността на изборите и ще се водим единствено от върховенството на закона. Определен е председателят на Оперативния щаб за провеждането на предстоящите избори за народни представители - зам. главният секретар на МВР гл. комисар Георги Арабаджиев. На национално съвещание изведохме конкретните задачи, свързани със защита на избирателните права на гражданите и недопускане на манипулации на вота. Обсъдихме координацията и взаимодействието с прокуратурата и ДАНС. 

-Българите се оплакват най-много от битовата престъпност и недостатъчния брой полицаи в малките населени места. Какви мерки ще предприемете, за да ви повярват хората?

-Доверието на гражданите е основен фактор, за да бъде успешна полицейската работа. Както ние сме длъжни да пазим тяхната сигурност, имущество и спокойствие, така и те могат да ни бъдат много полезни с навременни сигнали. А това може да се случи само ако бъде възстановена връзката на полицейските служители по места и гражданите. Друг акцент в работата - от решаващо значение за противодействието на конвенционалната престъпност - завишаването на контрола на криминалния контингент.

За първи път събрахме началниците на всички районни полицейски управления в страната, общо 179. Искахме, от първо лице, те да чуят преките и конкретни указания, свързани с подобряването на организацията на работа.

Масово хората не познават районните си инспектори. Затова решихме да тръгнем оттам - във възможно най-кратки срокове. Процесът е в ход - във всяка жилищна сграда поставяме на видно място информация - кой е районният  инспектор, телефони за връзка с него, телефони за връзка с дежурните в съответното районно управление. Ако някой има желание да подаде оплакване - искрено се надявам такива случаи да не са много - но той трябва да знае къде да го направи. Окуражават ме отзивите, които получавам от много и най-различни хора. Тази наша идея среща много повече одобрение, отколкото критики  - това ме убеждава, че наистина има нужда от възстановяване на комуникацията с гражданите.

-Самите полицейски служители също недоволстват в последните години от неуредици - служебни и битови. 

-Да, и често имат основание за това. Споделих с вас впечатлението си за оборудването на граничните полицаи, които работят под високо напрежение и неблагоприятни условия. Мислите ли, че полицаите, които са по цял ден на улицата, и всички ние ги виждаме, работят при по-добри условия? Няма нужда да крием, че в МВР има много проблеми. Те бяха дискутирани при срещата ми с ръководствата на всички синдикални организации в МВР. За съжаление полицейската професия в момента не е престижна - продиктувано от заплащането и отношението към колегите. Категорично аз и моят екип ще отстояваме интересите на служителите и ще работим за издигане на авторитета на професията.

-Ефективна ли е борбата с корупцията в държавата и как може да се подобри? 

-Въпросът за противодействието на корупцията е изконен, той, ако забелязвате през годините, е поставян като постоянен приоритет на всяко едно от правителствата. МВР има план за превенция и противодействие на корупцията. Той е изготвен въз основа на идентифициране, анализ и оценка на рискови зони, структури и дейности в системата с висока вероятност за корупционно поведение на служителите. В информацията, която предоставяме на гражданите за техния районен инспектор, е посочен и телефон, на който могат да се подават сигнали за корупционно поведение. Реалното противодействие срещу корупцията изисква комплекс от целенасочени действия - създаване на адекватна правна рамка, модернизация на публичната администрация, увеличаване на наказанията за извършени корупционни деяния. Важно условие за адекватна превенция и ефективна борба с корупцията е и активното участие на гражданското общество.

-Как се подготвя МВР да даде отпор на бежанския наплив?

-Защитата на държавната граница и противодействието на миграционния натиск са изведени също като постоянен приоритет. Обстановката към момента е, може да се каже, спокойна, но това не намалява ритъма и усилията на служителите, които денонощно работят на терен. Както знаете, има изготвен план, в който ясно са разписани задълженията и действията, които биха се предприели при евентуална промяна на ситуацията.


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам