Вкусът от детството: Направете си сами прасковки

Гурме

от Гергана Дюлгерова 576 прегледа 0

Вкусът от детството: Направете си сами прасковки

Да, прасковки се намират все още по щандовете в магазините, но вече все по-рядко някой приготвя прасковки вкъщи. В тетрадката с рецепти на мама и баба почти задължително може да се открие рецептата за прасковки. Много популярни и много често приготвяни преди години, прасковките днес определено са в графата “забравени рецепти” и то много незаслужено. Приготвят се лесно и са наистина много апетитни и ефектни на вид. Освен това прасковките са и икономични сладки, чудесна идея за почерпка за всеки повод, както на детско тържество, така и за рожден ден в офиса например.

Необходими съставки:

За тестото


брашно - 6 чаени чаши
яйца - 4 броя
кисело мляко - 3/4 чаена чаша
захар -1 1/2 чаена чаша
олио - 1 чаена чаша
амонячна сода - 2 чаени лъжици
За крема


краве масло - 100 грама
орехи - 1/2 чаена чаша
мармалад - 1 чаена чаша
трохите от изпечените сладки


За украсата


захар - 1 чаена чаша
сладкарска боя - 2 броя (червена и жълта)
листа от чемшир
1 клонка


Първата стъпка от рецептата за прасковки е подготовката на тестото. Разбивате яйцата със захарта с помощта на миксер, или тел за разбиване. Добавяте и олиото и отново разбивате. Разбърквате амонячната сода в киселото мляко, след като шупне я добавяте към другата смес. Малко по малко при непрекъснато бъркате добавете 4 чаени чаши брашно и бъркайте до получавате на гладко тесто. Оставете тестото на престои около час.
След един час, добавете останалите 2 чаени чаши брашно и размесете добре до получаване на еластично, не твърдо тесто. С намазани с олио ръце оформете малки гладки топчета, които наредете в тава върху хартия за печене. Печете курабийките в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 20 минути, или докато от долната страна придобият лек златист цвят. В никакъв случай не ползвайте вентилатор по време на печенето, тъй като това увеличава шансът да се напукат, а напукването е нежелан ефект. За да избегнете напукването топчетата трябва да са максимално гладки.
След като курабийките са изпечени, идва моментът, в който трябва да ги издълбаете. Това става с помощта на остър нож. За крема за прасковките разбивате омекналото краве масло, заедно с мармалада (може да ползвате всякакъв мармалад, какъвто имате под ръка, прасковките на снимките са приготвени с мармалад от малини), смлените орехи и трохите от издълбаните курабийки, добавяте и 1/3 чаена чаша вода.
Пълните дупките на курабийките с приготвения крем. Следва украсяването. В два отделни съда разтваряте червена и жълта сладкарска боя. Топвате всяка сладка от едната страна в жълта боя, а от другата в червена, след което ги оваляйте в бяла кристална захар. За финал сложете листенцата на прасковките, като най-добре е за целта да използвате листа от чемшир, тъй като са по-издръжливи.

Източник: supichka.com

Коментари