Пием ли достатъчно вода през зимата

Годишно у нас се продават около 710 млн. литра, едва 18% от оборота е в студените месеци
16-02-2017 18:11 337 0

Добринка ДИМОВА

Българите не пият достатъчно вода през зимата и това води до различни проблеми със здравето и обмяната на веществата. Има ли обаче златно правило за здравословното количество вода в студените месеци? Статистиката сочи, че за цял ден изпиваме средно 200 мл, или само една чаша вода. Което е два пъти по-малко в сравнение с държавите в Централна и Южна Европа. Тревожен е и фактът, че в студа почти забравяме да приемаме течности.

”Човешкият организъм има постоянна нужда от хидратация. Средно 80% от водата, необходима за нашия организъм, идва от течностите, които консумираме. По традиция обаче консумацията на безалкохолни напитки, включително бутилирана вода, е пикова в летните месеци”, посочи Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

По оценка на асоциацията, през 2015 г. са продадени около 710 млн. литра бутилирана вода. Над 40 на сто, или около 290 млн. литра, сме изконсумирали в най-горещите месеци. Докато в студа почти забравяме за водата. През зимата сме изпили едва 18% от това количество, а през есента - 22%.

„Пазарът на бутилирана вода е най-бързорастящият сред сегмента на храни и напитки в България. През 2015 г. категорията бележи двуцифрен ръст. Средната консумация на вода на човек от населението се е увеличила с близо 10%. Въпреки това консумацията на вода у нас е все още ниска”, коментира Жана Величкова./Пазарджишка Марица


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам