По три патрулки се втурват при бой на наказателния паркинг

Мъж нападнал служител с меч, друг едва не сгазил шефа на звеното Георги Шикерджиев
00-00-0000 00:00 1524 0

Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Бръкнеш ли на българина в джоба, става зъл. В това са се убедили работещите на паяците и колегите им от наказателния паркинг, за които агресията на недоволни глобени е всекидневие. Неведнъж се е стигало до побоища, и то сериозни. В полицията си знаят - има ли сигнал за нещо такова, пращат по три патрулки.

Най-честият екшън е някой гневен шофьор да изхвърчи през затворените врати на паркинга с мръсна газ, оставяйки ги след себе си на парчета, разказва Димитър Манев, младши експерт в екипа. После полицията го издирва и сметката му излиза още по-солена. Един от тези джигити я докарал до съд - като го проверили полицаите, се оказало, че не е минал преглед, няма задължителната застраховка и още куп пропуски.

Инфарктната ситуация обаче се заплаща и с нервите на служителите. Манев казва, че ако се изпълняват "поръченията" на озлобените посетители, досега три тона свещи е щял да си купи. "Пожелания" като "Рак да те хване", "Хаир да не видиш" вече е свикнал да преглъща с мълчание. Отделно са разправиите с жалби на санкционирани до ръководството. За да има доказателства за нарушенията, всеки автомобил се заснема преди вдигането или поставянето на скоба.  

Никой от "Паркинги и охрана" не иска да работи в тази дейност, затова и хората на паркинга постоянно се сменят. Въртят ги на ротационен принцип, за да не се натоварват едни и същи. Без шефско разпореждане никой не се хваща. 

Ако не е нашата работа, в града ще настане хаос, убеден е Манев. Вдигаме коли, които задръстват спирки, заемат тротоари, запушват входове или кръстовища. Но всеки гледа да мине, без да плаща и ядът му се излива върху нас. Поне по веднъж месечно не успяваме да се справим сами и викаме полиция.

Вече с усмивка, Манев разказва, че и на него два пъти са му вдигали колата. Единият път бил пред пощата, вторият - на кръстовище.  

Атанас Делев е на паркинга от средата на декември. Той също всеки ден чува обиди, псувни, заплахи. От сутринта се намира мераклия да го уволнява, "баща да му става" и така нататък. Нерядко до вечерта кавгите не спират. Но и той е свикнал да приема тези думи хладнокръвно и само това го спасява. Делев казва, че с колегите му вършат най-мразената работа в града. Но все някой трябва да я направи. Трудно му е да преброи колко пъти му е идвало да зареже всичко. Признава, че се задържа само защото му остават месец и половина до пенсия.  

Най-потърпевши обаче са двата екипа на репатриращите автомобили и поставящите скобите. Често те са нападани и бити. Последният такъв инцидент е отпреди дни. Случката става на спирката при болницата преди броени дни. Жертвите са изпратени да вдигнат кола, която пречи на градския транспорт. Закачват я с въжетата и започват да я вдигат. В този момент мъж излиза от двора на болницата и започва да крещи срещу тях. Изчакват го да се разберат, но вместо това се оказва, че с него са още цяла тумба здравеняци./Пазарджишка Марица

Започва люта кавга. Нарушителят настоява, че е оставил возилото си само за две минути. Хората от екипа на паяка пък държат на своето - че въпреки това по наредба трябва да се плати глоба, докато не се оказват обкръжени от изпаднали в ярост здравеняци и не започва меле. То е спряно само благодарение на дошлите на място патрулки. 

Битите се съгласяват да говорят с нас, но само при условие че не ги снимаме и не цитираме имената им. Признават, че се страхуват, най-вече от следващи побоища.

Един от мъжете е ударен два пъти с юмрук при последния екшън. Преди това 15 минути водил преговори, обяснявал, че трябва да се плати глоба. Нападението станало, след като колата била освободена и малко преди репатракът да си тръгне от мястото. Побойниците избягали, но били заловени след преследване от полицията.

Малко преди това човек от същия екип е бит от жена при опит да вдигне неправилно паркирана кола пред голям магазин до КАТ. Преди години мъж нападнал хората от наказателния паркинг с меч. Дори шефът им Георги Шикерджиев е бил жертва на агресия. Глобен тръгнал право срещу него с мръсна газ и само инстинкта да отскочи навреме го спасил от премазване. После обаче не били намерени достатъчно доказателства за опит за убийство, а и нападателят показал решение на ТЕЛК за куп болести. Накрая се отървал само със смешно ниска глоба.  

Потърпевшите много пъти са разговаряли с началниците си и са търсили решения. Една от идеите им е да имат униформи, които да респектират. Или към всеки екип да бъде зачислен полицай. Като представител на реда той ще внушава нужното уважение, смятат служителите.


Седмични издания

Трябва ли Пътна полиция да глобява абитуриентите?

Да, защото висят от прозорците на колите и създават опасност
Само ако са заловени да карат пили или с превишена скорост
И други служби трябва да ги санкционират, вдигат невъобразим шум
Не, все пак един ден празнуват, после влизат в сериозния живот
Нямам мнение, да правят каквото искат