Брокер ощети наследници със 156 800 лева

Пенко присвоил част от обезщетението на загинали при катастрофа
17-02-2017 10:06 530 0

Дора ЦВЕТКОВА, Пазарджишка Марица

На 12 месеца лишаване от свобода условно при срок на изпитване от 3 години е осъден застрахователен брокер, ощетил наследници на загинали при пътен инцидент със 156 800 лева. Наказанието, наложено на първа инстанция, е потвърдено от Окръжния съд с окончателно решение. Посредникът е задължен да изплати и разликата, която е присвоил, без да има право.

Обезщетенията, които са в общ размер от 585 000 лева, трябвало да бъдат изплатени на децата и внуците на Александър А. и Захари М. Двамата мъже загинали при нелеп инцидент, причинен от автомобилния пилот Илия Царски между селата Горно Вършило и Славовица, община Септември, на 1 юни 2006 година. Част от компенсацията била и за трети човек, тежко пострадал, но оцелял след катастрофата.

Състезателят имал застраховка в австрийска компания чрез брокерската къща на подсъдимия Пенко П. Той изпълнил задължението си да се свърже с близките на загиналите и да ги уведоми, че ще им бъде изплатено обезщетение. Всеки от правоимащите сключил с фирмата му договор за правна и застрахователна защита.

След като договорил размерите на компенсациите за всеки от наследниците с българско дружество, представляващо австрийския застраховател, посредникът ги накарал да подпишат декларации за по-малки от полагащите им се суми, като посочат, че остатъкът ще бъде преведен по посочена от брокера банкова сметка. Някои от излъганите така и не разбрали колко пари би трябвало да получат. В крайна сметка подсъдимият прибрал 273 800 лева вместо предвидените по закон 20%, равняващи се на 117 000 лева.

До разкриването на престъплението се стигнало, след като една от пострадалите, ощетена със 17 600 лева, разбрала и подала жалба срещу брокера в Районната прокуратура в София, след което било образувано наказателно производство.

В хода на разследването е установено, че Пенко П. е бил осъждан, но е реабилитиран. Магистратите отчетоха и факта, че брокерът е осъзнавал деянията си, знаел е какви ще бъдат последиците, тоест действал е с пряк умисъл./Пазарджишка Марица


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам