Банковите преводи между роднини са вече с такса

17-02-2017 13:43 989 0

Биляна ВЛАДИМИРОВА

УниКредит Булбанк премахна безплатните вноски по сметки между роднини по права линия. Това облекчение беше валидно за физически лица. Според него деца, родители, баби и дядовци и прабаби и прадядовци не плащаха комисиона, когато внасяха пари по сметките на останалите по посочената родствена линия. Същото облекчение бе дадено и по съребрена линия до втора степен - сестра и брат. За да се установи родствената връзка, клиентите попълваха декларация.

Премахването на вноските без комисиони удря най-вече по семействата, чийто деца учат в Германия. Чрез тамошната „Хипоферайнс банк” младежите теглеха без такса средства директно от българските си сметки. Те пък бяха захранвани от родителите им, които по този начин изпращаха по най-бързия и евтин начин пари на децата си за покриване на месечните разходи. Услугата се запазва, но за захранването на сметките ползвателите вече дължат такса, като размерът е по стандартната тарифа на банката.

Премахването на този специален случай на обслужване без комисиона е продиктувано от желанието на банката да намали броя на операциите на хартия във филиалите. От централата на УниКредит Булбанк коментираха, че тенденцията е да се насочват клиентите към дигиталните канали и зоните за самообслужване. По същата причина от 1 февруари банката е намалила наполовина таксите за преводи през електронен канал от физически лица./Пазарджишка Марица


Седмични издания

За кого ще гласувате, ако изборите са днес?

ГЕРБ
БСП
Обединени патриоти
Реформаторски блок
Воля
Нова република
Да, България
ДПС
ДОСТ
Друга политическа сила
Няма да гласувам