Off-Road подсилва настроението на "Пролетно хоро"

Регион

от Екип Марица 138 прегледа 0

Off-Road подсилва настроението на "Пролетно хоро"

Малко над 800 конски сили ще подсилят парад-дефилето на националния фестивал за любители на български хора „Пролетно хоро”. Във фолклорната проява за първи път ще се включи Off-Road Velingrad.


„След 7 издания на фестивала, чрез който представихме различни интересни места, исторически и културни забележителности в нашия град и неговите околности, разказахме част от историята, посветихме през миналата година цялото събитие на 70 годишния юбилей на града, сега в това осмо издание слагаме акцента върху забавлението, усмивките веселбата, невероятното усещане да играеш хора, ръка за ръка със стотици други хора. Това ще е осмото “Пролетно хоро”, ще бъде шумно, весело, танцувално, за това ще разчитаме не само на участници хоротропци, но и на нашите приятели и съмишленица - клуб „Родопчани“ към НД “Традиция“ и клуб Off-Road Velingrad . Със своите мощни автомобили те ще подсилят емоцията на фестивала и ще добавят още една атракция към целия ден, в който ще тече той.“, каза Иван Пещерски, председател на Сдружение “Пролетно хоро”. И добави, че това сътрудничество е още един начин да се презентират предстоящи събития във Велинград, организирани от тези два клуба.
Традиционно през март, инициативата ще събере за осми път танцови клубове, състави и школи за български хора от цяла България за голямо “Пролетно хоро”. За избраната дата 23 март разказва Иван Пещерски: “Датата отново съвпада с подобни фестивали в други градове, но определено Велинград е предпочитаната фестивална дестинация. Проучване на известния сайт PEIKA.bg за пътувания и фестивали съвсем скоро обяви класация на най-предпочитаните и чакани фестивали в България през 2019 година. „Пролетно хоро“ е сред тези най чакани и предпочитани фестивали. Макар че записването на участниците още тече (до 10 март), към момента сме обработили над 30 заявки от София, Стара Загора, Благоевград, Асеновград, Лом, Монтана, Ловеч, Бургас ,Плевен и др. Има групи, които досега не са пропуснали нито едно издание на фестивала, но не са малко и съставите, които ще се представят за първи път тук. Радостно за нас е, че новосформирани клубове избират точно “Пролетно хоро” за своя първа изява пред публика, защото фестивалът няма конкурсен характер, няма го напрежението и притеснението от това, че може да сбъркаш или да забравиш стъпките. Има само добро настроение. В този дух е и мотото на фестивала: „Душата ни пее! Сърцето ни играе! Хоро ни се играе!“.
Роял бенд - Благоевград ще изсвири шестте хора от всяка фолклорна област на България. Те ще се изиграят на открито от всички участници, от гости, от публика . След две издания, провели се на площад “Възражане” в кв. Каменица, на 23 март пролетното хоро ще се завърти на централния площад “Николай Гяуров” във Велинград.

http://tempo.velingrad.com

Коментари