Реставрират църквата "Св. Георги" в Голямо Белово

Регион

от Александра Мусиевска 434 прегледа 0

Реставрацията на уникалната църква "Св. Георги" в Голямо Белово продължава. Тъй като тя е в списъка с обекти от национално значение, от Министерството на културата отпускат всяка година средства. В момента се окачват няколко медальона с образи на светци. Възстановени са три колони от храма, почистени са стените. На амвона на храма бяха открити и рисунки от ХІХ в. За да бъде възстановена църквата напълно обаче, има още доста работа. Покривът също се нуждае от основен ремонт, коментира Росица Данкова, кмет на Голямо Белово. Тя допълва, че основната  цел е да превърне селото в туристическа дестинация. От тук минават постоянно туристи, които отиват към Банско. Смятам, че има какво да им покажем. В околностите на Голямо Белово има и базилика, вниманието привлича и скална църква, която се намира зад "Св. Георги", допълва Данкова. Засега обаче единствено е успяла да осигури указателна табела, която да накара преминаващите пътници да спрат и да разгледат уникалния храм. 

Църквата "Св. Георги" в Голямо Белово е най-старата църква в Пазарджишка област - на 200 г. Построена през периода 1806-1813 г. Изографисана е през 1844 г. от самоковеца Петраки Костович. Изключително произведение на възрожденската дърворезба е иконостасът - изработен от майстори от Банско-разложката дърворезбарска школа. Част от иконите от царския ред на иконостаса е нарисувал Христо Димитров (баща на Захари Зограф).

Скалната ниша зад храма е ползвана от различни отшелници. Според  легендата двама от  синовете на българския цар Гавраил-Радомир живеели дълго тук и тъй като се прочули като лечители, по-късно нишата била преустроена в църквата "Св. св. Козма и Дамян".

Беловската базилика е една от най-добре запазените ранно-християнски църкви в България. Църквата датира от VI век и е била част от разрушения късноантичен и средновековен град-крепост Левке. Базиликата е била трикорабна, във Византийски архитектурен стил. В XVII век, по време на голямото принудително помохамеданчване на християнското население от велинградските села църквата е разрушена от турците. В наши дни в непосредствена близост до останките от старата базилика е построена църква "Св. Богородица", която се посещава редовно от християните от съседните села.

Коментари