1037 българи чакат за трансплантация

Здравеопазване

от Румен Златански 272 прегледа 0

1037 българи чакат за трансплантация

1037 българи чакат за трансплантация на бъбрек към 5 март тази година. Данните бяха изнесени от Изпълнителната агенция за трансплантации. За сравнение, нужда от черен дроб имат 47 души, от сърце 48, от бял дроб 15 и от панкреас 11. През миналата година са били извършени трансплантации на едва 42 пациенти в България.

"Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг както в България, така и в световен мащаб. През периода 2010-2018 г. в България броят на отказите от близките на донорите е до 20% от общия брой нереализирани и нереализирани донори годишно. Една от основните причини за недостатъчния брой органи е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство“, заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Диализното лечение е 3 пъти и половина по-скъпо от лечението, свързано с трансплантация на бъбрек. Освен това трансплантацията дава 3,5 пъти по-качествен живот, припомнят специалистите.