15 самоубийства за 6 месеца регистрирани в Пазарджишко

Новините от Пазарджик и региона

Пазарджик

от Александра Мусиевска 420 прегледа 0

15 самоубийства за 6 месеца регистрирани в Пазарджишко

За първите седем месеца на годината в област Пазарджик са регистрирани 56 опита за самоубйство. С фатален изход са приключили 15 от тях. 41 души не са успели да сложат край на живота си. Трима от тях  са останали живи с телесни увреди, съобщават от РЗИ - Пазарджик.
Мъжете остават по-рискова група при реализираните самоубийства, за разлика от жените, където се наблюдава по-висок процент на нереализираните  опити.

От самоубирите се  69.6% са с първи опит, 10.7% вече имат един, 7.1% са с по два суицидни опита, а 8.9% имат повече от два опита. Висок е процентът на хората опитали да посегнат на живота си повече от веднъж. Това показва, че тези хора се обособяват като високорискова група, която се нуждае от особено внимание и квалифицирана професионална помощ.
Най-много самоучийства са станали чрез  „отравянето с медикаменти“ – 48.3%. Следват: „самоотравяне с химични средства“ – 13.3%; „обесване“ – 10%; „порязване с хладно оръжие“ – 8.3%; „огнестрелно оръжие“ – 5%. Други използвани способи през това тримесечие са: „хвърляне от височина“, „пробождане с хладно оръжие“, „изгаряне“, електрически ток.
Конфликтните ситуации между съпрузи/партньори са най-честият повод за суицидни действия. Други са конфликт между родители и деца, раздяла или загуба на любим човек, несподелена любов. 20% от суицидантите страдат от психично разтройство, а при 6.2% е налице тежко соматично заболяване. Страданието – физическо или психическо, също е сериозен сигнал за тревога и причина за суицидно поведение. Други посочени причини, макар и не често срещани, са „сексуален тормоз“ и „финансови проблеми“.
Запазва се тенденцията по-често на живота си да посягат трудово незаети /пенсионери, безработни, домакини/, самотни хора /несемейни, вдовци и разведени/.
За посочения период най-често общо суицидни опити са извършили представителите на възрастовите групи: „70+“ – 28.6%, „от 18 до 29 г.“ – 21.4%. Следват възрастовите групи: „от 5 до 17 г.“ - 12,5%; „от 60 – 69 г.“ с 10.7%. С 8.9% са възрастовите групи: „от 30 – 39 г.“, „от 40 – 49 г.“, „от 50 до 59 г.“.
РЗИ Пазарджик подкрепя инициативата „С велосипед около света“ на Международната асоциация за превенция на самоубийствата. За първи път 10 септември се отбелязва като Световен ден за превенция на самоубийствата през 2003 г. Инициативата е на Международната асоциация за превенция на самоубийствата, одобрена от Световната здравна организация. Целта на този ден е да се фокусира общественото внимание върху превенцията на самоубийствата като глобална задача.
През тази година всеки който иска да подкрепи инициативата, може да се включи, като се регистрира на страницата на Международната асоциация за превенция на самоубийствата /International Association for Suicide Prevention – IASP./ Пазарджишка Марица

Коментари