150 огнеборци ежедневно бдят в Пазарджишко

Пазарджик

от Александра МУСИЕВСКА 130 прегледа 0

150 огнеборци ежедневно бдят в Пазарджишко


150 пожарникари в областта бдят всеки ден за безопасността на населението в Пазарджишко. Те отговарят за потушаването на пожари, за спасяването на хора при тежки катастрофи или природни бедствия. Регионът разполага с 29 пожарни коли. В помощ на огнеборците се включват и доброволци, чийто брой е 120, съобщи вчера на брифинг комисар Иван Панайотов във връзка със Седмица на противопожарната безопасност.

По думите му, неговите служители са реагирали на 1641 произшествия на територията на цялата област от началото на годината. Средно това прави седем на денонощие, допълни комисар Панайотов. Статистиката отчита ръст на самозапалилите се автомобили, които до този момент са 28 на брой.  

Не са малки и последиците за горския фонд. В невнимателни или умишлени палежи са изгорели 1118 дка гори. 23 декара са унищожените посеви. Затова и органите на реда хвърлят усилия за залавянето на подпалвачи на сухи треви и храсти, както и стърнища. През този сезон са хванати 28 души, които умишлено са предизвикали пожари.

Петима са загиналите, а седем са пострадали от пожари през тази година. Шестдесет са били катастрофите на АМ "Тракия" или пък по пътищата на областта, където с помощта на огнеборци са били спасявани хора. 

По време на брифинга комисар Иван Панайотов подчерта, че децата са по-добре запознати от възрастните с противопожарните мерки. Това е и друга основна насока, в която Пожарната работи. Важно е населението да има добра осведоменост как да реагира в случаи на пожар или друга кризисна ситуация.

Днес огнеборците за 112-и път ще отбележат своя професионален празник. На този ден в София е учредена Националната служба за противопожарна дейност, а това е станало по инициатива на пазарджишкия шеф на пожарникарите Найден Николов. Именно той предложил пожарната да се занимава само с борене на огъня и природните стихии. До този момент огнеборците извършвали и битови услуги за населението./"Пазарджишка Марица"

Коментари