17 двойки получават помощ за инвитро

Здравеопазване

от Дора Цветкова 780 прегледа 0

17 двойки получават помощ за инвитро

Седемнайсет двойки от Пазарджишка община ще получат помощ от общинския фонд за насърчаване на двойки с репродуктивни проблеми, съобщават от ресорната комисия към него. 21 са общо подадените заявления през 2017 година.

Най-успешно бе първото заседание на комисията за годината, когато бяха одобрени всички 6 кандидатури. За второто бяха 11, от които с положителен отговор са 8. Една от двойките е попълнила допълнително заявление, че се отказва от подпомагане, други две молби са отхвърлени заради медицински противопоказания. Три от четирите заявления от последното събиране на комисията преди броени дни също имат „Да“, с реални шансове е и четвъртата двойка, отложена заради липсващи документи.

Увеличеният брой на финансирани семейства, желаещи да се сдобият с рожба, се дължи най-вече на увеличения лимит на средствата от тази година. Той бе повишен от 30 000 на 50 000 лева с решение на Общинския съвет.

Фондът работи от 2013-та, като за първите две години по официални данни са ощастливени 8 двойки, сдобили се с бебета. За следващите информацията е противоречива. По правило финансираните семейства са длъжни да уведомяват коисията за резултата от терапевтичните процедури, но невинаги го правят. Знае се обаче, че с подпомагане от общината са родени и две двойки близнаци.

Коментари