$200 млрд. за климата

Генсекът на ООН Гутериш: Въпросът с парниковите газове е на живот и смърт

Свят

от Марица вест. 42 прегледа 0

$200 млрд. за климата

Световната банка отпуска $200 млрд. в периода 2021-2025 г. за борба с промените в климата. Средствата са предназначени за развиващите се страни, като сумата е два пъти по-голяма в сравнение с тази от предишния период. Съобщението бе направено веднага в началото на 24-тата конференция на ООН за климата в Катовице, Полша, с участието на държавни правителствени ръководители от 183 държави, след които и българският президент Румен Радев.

Конференция на ООН за климата (COP24), която се провежда в една от най-важните въгледобивни зони на Европа, се опитва да вдъхне нов живот на Парижкото споразумение от 2015 г. Двуседмичната конференция в Катовице ще излезе с решение как правителствата да докладват за усилията си за намаляването на парниковите емисии и да задържат глобалното затопляне под 2 градуса по Целзий, както беше договорено през 2015 г. в Париж.

Полша ще предложи декларация за "справедлив преход" от въглищата - основния енергиен източник, вземайки под внимание интересите на хората, работещи във въгледобивния сектор, предаде АФП.

Макар да сме свидетели на опустошителни последици за климата, предизвикващи хаос по целия свят, все още не правим достатъчно, не вървим достатъчно бързо, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш пред участниците във форума.
Климатичните промени напредват по-бързо от нас и трябва да наваксаме закъснението си колкото се може по-бързо, преди да е станало твърде късно.
За много хора, региони и дори държави това вече е въпрос на живот и смърт, предупреди Гутериш.

Миналата година решението на американския президент Доналд Тръмп да се оттегли от споразумението за климата, мотивирано с това, че отделяните суми възпрепятстват развитието на американската икономика. САЩ са вторият след Китай световен замърсител с вредни емисии.

Снимка: Демонстранти в Брюксел, Франкфурт и Кьолн притискат политиците за решителни мерки срещу глобалното затопляне

Коментари