21 200 елхички тръгват към пазарите

Регион

от Петя Гайдарова 336 прегледа 0

21 200 елхички тръгват към пазарите

С 6000 елхи повече от миналата година пуска на пазара Южноцентрално горско стопанство в Смолян за предстоящите коледни и новогодишни празници. Предприятието стопанисва държавни горски територии в четири области - Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка и Кърджалийска. Разсадниците на горските имат готовност да подсигурят 21 200 елхички, като от тях 2770 ще са в саксии - за желаещите след това да ги посадят на подходящо място, съобщи зам.-директорът на ЮЦДП - Смолян инж.Елин Лилов. Дръвчетата са смърч, ела, бял бор и черен бор, атласки кедър. Най-много елхички са отсечени в Смолянска област - 11 982. 

Цените са като миналогодишните и варират спрямо големината и вида. За най-търсените дръвчета с дължина от 1 до 2 метра цената варира от 3 до 6,50 лв. Останалите се продават от 10 до 18 лв. 

От стопанството подсигуряват по заявки и по-големи елхи, каквито искат за площадите от общините. Тази година по решение на Управителния съвет на горското стопанство те отново ще даряват при желание на социални домове, учебни заведения и детски градини. За целта е нужно да се заяви елхичка в съответното горско стопанство, каза Лилов.

Коментари