27 юни даде на света генералисимус и президент-диктатор

Свят

от Екип Марица 95 прегледа 0

Двама световни диктатори - Йо̀сиф Висарио̀нович Ста̀лин и Аугусто Хосе Рамон Пиночет - затвърждават властовите си позиции на датата 27 юни. Революционер и съветски лидер от грузински произход, на 27 юни 1944 г. е обявен за генералисимус на СССР. На същата дата, но през 1974 г., Аугусто Пиночет се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990 г.

Генералисимус е най-висшето военно звание в много страни - Франция, Римската и Австрийската империи, в дореволюционна Русия, СССР, Швеция, Испания, Мексико, Китай, Япония, КНДР и други държави. Званието е по-високо от маршал и адмирал. Присвоявано е на пълководец, командвал войната. Йосиф Сталин става ръководител на СССР след смъртта на Владимир Илич Ленин през 1924 г. и държи цялата власт в държавата до своята смърт през 1953 г.

Аугусто Пиночет идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат, чрез който е свален Салвадор Алиенде - първият социалист, избран за президент на Чили. Оглавява военната хунта, поела властта след преврата. На 27 юни 1974 година се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990 г.

Коментари