50 000 българи напускат Острова заради Брекзит

Последствията са не само за Великобритания, завърналите се натоварват нашата социална система

Свят

от Екип Марица 177 прегледа 0

50 000 българи напускат Острова заради Брекзит

Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се завърнат. Това ще е защото няма да могат да покрият изискванията за оставане в страната след Брекзит. Това каза Нишан Джингозян, основател на Български център за социална интеграция и култура в Лондон.

Той поясни, че граждани на ЕС, в това число и българите, които живеят във Великобритания, следващата година трябва да кандидатстват за нов юридически статут заради Брекзит. Нишан Джингозян коментира, че последствия от завръщането на българи ще има и за Великобритания, и за България. „Над 60% от българите във Великобритания работят в обслужващата сфера - хотели, ресторанти. Едно евентуално тяхно завръщане в България ще има отражение върху Великобритания, но също така и върху България. Представете си вълна от 10, 20 или 50 хиляди българи, които се връщат заради това, че не могат да останат във Великобритания. Първо това означава значително намаляване на средствата, които постъпват в България от Великобритания. От друга страна това означава натоварване на социалната система на България. Например, ако в София се върнат 10 хиляди граждани, те кандидатстват за работа, за личен лекар, за жилище. Прогнозирам, че една голяма вълна от хора ще се завърне, тъй като няма да могат да покрият изискванията“, коментира Джингозян, цитиран от Фокус.

Според него има няколко проблема пред българските граждани на Острова: липса на езикови знания, липса или недостатъчно дигитални умения, невъзможност за предоставяне на необходимите документи, както и липса на информация за самата процедура. По думите му хората, които няма да могат да отговорят на критериите основно са сезонни или нископлатени работници, хора с нисък образователен ценз или такива, които работят без договор, български граждани които не могат да докажат престой защото не са регистрирани, както и пенсионери, които живеят при децата си във Великобритания, но не са регистрирани и няма да могат да докажат, че през последните 5 години са живели там. „За това приоритет номер едно за нас е информационна кампания, която да обясни на българските граждани, че трябва да кандидатстват. Тази разяснителна кампания трябва да започне и от България“, каза Джингозян.

Източник : Blitz.bg

Коментари