70-годишен ретро локомотив ще тегли теснолинейката на 6 септември

Билетите за са разграбени само за 3 дни - ясен знак, че БДЖ трябва по-често да организира атракционни пътувания

На път

от Екип Марица 620 прегледа 0

70-годишен ретро локомотив ще тегли теснолинейката на 6 септември

На 6-ти септември Българските държавни железници организират първото по рода си общодостъпно атракционно пътуване по теснолинейката. Случайно или не, именно в Деня на Съединението Гражданско сдружение „За теснолинейката”, заедно с БДЖ, ще поднесат незабравимо пътуване в миналото по живописния тесен релсов път от Септември до Велинград, пишат от сдружението.

 

Любопитен факт е, че парният локомотив, който ще тегли ретровлака, е произведен и доставен у нас специално за теснолинейката точно преди 70 години, а връщането му към живота след дългогодишна почивка се случи преди 15 години. Днес парната машина с № 60976 е единственият локомотив от първата половина на миналия век, възстановен за движение по теснолинейката. Ежегодно с него се обслужват по десетина влака, наети от чуждестранни групи.

 

По идея на нашето ГС „За теснолинейката”, всички 180 пасажери на юбилейното празнично пътуване ще бъдат посрещнати в гара Септември по стар народен обичай с хляб, мед и шарена сол. За топлото отношение ще се погрижат от НЧ „Будители – 2004” в тракийския град.

 

По време на пътуването подготвяме няколко скромни изненади за гостите на събитието и се надяваме у тях да остане хубав спомен от този различен ден.

 

Благодарение на партньорството между ГС „За теснолинейката” и Община Велинград за опазване, популяризиране и развиване на най-високата жп линия на