Викат ни на сигнали за миризлива зелева чорба

Намазахме заклещено коте с олио, за да го измъкнем от отвор с кабели

Интервю

от Александра Мусиевска 1305 прегледа 0

Викат ни на сигнали за миризлива зелева чорба

Ангел Солдатски е командир на екип в Четвърта дежурна смяна на РС ПБЗН Пазарджик. Има син и дъщеря. Той е в редиците на Пожарната от 2007-а. Преди да постъпи на работа там, е бил в отряда на Гражданска защита. През 2010-а, след трансформацията, отива в Пожарната. Разпределен е в районната служба в Пазарджик, където отговаря за един пожарен автомобил с шофьор и двама бойци. Той е един от малкото хора, които имат достъп до работа с йонизиращи лъчения. 

- Г-н Солдатски, кое е най-важното качество, което трябва да притежава един огнеборец?

- На първо място е професионалната подготовка. Следващото по важност качество е куражът и най-вече да не се страхува да помага. 

Какво е първото нещо, което правите, като отидете на пожар?

- На първо място за нас винаги стои човешкият живот. Основното е да защитим гражданите и тяхното имущество, както и безопасността на моя екип, с който влизам на пожара. Винаги гледам хората ми да са здрави, за да можем да помогнем на пострадалите.

Кой е най-тежкият инцидент, на който сте присъствали?

- Бил съм на доста аварийни ситуации. В съзнанието ми се е запечатал инцидентът в Огняново. Един силоз, в който товарят вагоните, беше затиснал двама работници. Когато пристигнахме, единият беше загинал. Другият обаче беше жив, но силозът беше приклещил крака му. На операцията по спасяването присъстваха цялата районна служба и тогавашният отряд на Гражданска защита. С въздухо-повдигателни възглавници повдигнахме падналата конструкция, за да извадим човека под нея. Присъствал съм и на много катастрофи. Нашият район е близо до магистралата. Покриваме трасето от Траянови врата до Цалапица. Там ежедневно се случва какво ли не. Видял съм доста катастрофи, пожари и химически такива.

- Кои са най-странните сигнали, на които сте реагирали?

- Отзовавали сме се на доста странни сигнали, въпреки че аз подхождам към всяка доста сериозно. Обикновено най-комични са ситуациите с животни. Съвсем наскоро на улица "Панайот Волов" едно коте се беше заклещило. Главата му се беше промушила през отвор, където минават кабели и не можеше да се измъкне. За да запазим имуществото на собственичката на заведението, намазахме котето с олио, за да може главата му да се промуши. Спасихме го. Имали сме и няколко добронамерени фалшиви сигнали. Когато пък напролет някой си излее бидона със зелева чорба в канализацията, започва да мирише и съседите решават, че е това е отровно вещество или газ. При такъв сигнал винаги евакуираме сградата, докато се установи с газанализаторите,че става въпрос за зелева чорба, а не за отровно вещество.

Кой е най-приятният момент от работата ви?

- Моментът, в който се приберем и сме си свършили работата, и екипът ми е здрав. Тогава чувствам удовлетворение от положените усилия./ Пазарджишка Марица

Коментари