Ортопед доплаща за лечението на пациентите си

Д-р Янакиев настоява болните да подпишат декларация, че не му дължат пари

Здраве

от Екип Марица 2799 прегледа 1

Ортопед доплаща за лечението на пациентите си

Йорданка ГОЛОГАНОВА

Масово хора умират заради невъзможност да закупят шини и ортези за лечението си. За това алармира  д-р Янаки Янакиев, ортопед в пловдивската болница "Медлайн". Пациентите трябва да доплащат големи суми за импланти, когато имат нужда от ортопедична операция. В същото време НЗОК често не покрива разходите, а клиничните пътеки, по които работят специалистите по ортопедия и травматология, са крайно недофинансирани, заяви д-р Янакиев.

От години той е принуден да дава пари на ръка на своите пациенти, за да продължат лечението си след направена операция. Някои от сумите не са големи, 30-40 лева, но хората са бедни и не могат да си позволят тези средства, споделя лекарят. Когато се налага, осигурява и скъпите протези, защото иначе рискът болният да се инвалидизира  до края на живота си е голям. Възрастна жена замалко да остане на легло заради счупена тазобедрена става, защото нямала пари да си купи планка с пирони.  При пловдивския лекар търсят помощ хора от цялата страна. „Плащал съм и пътни разходи. Често се налага да посещават клиниката няколко пъти, идват за едната операция, но после заради финансови затруднения отказват продължение на лечението”, казва д-р Янакиев.

Случва се самите пациенти да не се връщат при лекаря, защото се притесняват, че трябва да му върнат заема. Затова д-р Янакиев се принуждава да поиска всеки собственоръчно да запише, че получава помощта безвъзмездно. Вече е събрал  над двайсет декларации, на които пациентите пишат, че не дължат пари на лекуващия си лекар.

 „Здравеопазването е евтино, болестолечението е скъпо”, казва известният медик. Това принуждава пациентите да рекетират лекарите. Изходът от тази ситуация е увеличаване цената на клиничните пътеки и включването на скъпите импланти в нея./Пазарджишка Марица