Изкупната цена на доматите скача на 100 лева за тон

Само 10 стотинки отгоре плащат за кравето мляко в мандрите

Агро

от Гергана Дюлгерова 711 прегледа 0

Изкупната цена на доматите скача на 100 лева за тон

Мария ПЕТРОВА


През 2017 г. ще се запази тенденцията за намаление на площите при основни зеленчукови култури. При доматите до 2,9 хил. ха, а при пипера до 3,4 хил. ха. Това сочат прогнозни данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство /САРА/ за развитието на агросектора през тази година. През 2016 г. е регистриран спад на годишна база в производството на пипер с - 2,8 % и лек ръст при доматите с 4,2 %.

При площите с домати е отчетено намаление с - 3,6 %, а на пипера с -12 %. За сметка на това през декември се наблюдаваше разширяване на ножицата в цените на едро и дребно. При доматите разликата в цената на оранжерийното производство и на крайните цени бе 35 %, а при краставиците 38 %. Още по-голяма бе диференциацията между изкупните и цените нагоре по веригата.

Разликата е между 2 и 3 пъти между изкупните и цените на дребно. Очаква се в началото на 2017 г. цената на тон домати да се повиши с близо 100 лева. През декември тя е била 860 лв./тон, а през януари се предвижда да достигне 950 лв. Изкупните цени на краставиците ще достигнат 1250 лв./ тон, което е с 250 лв. повече, а на пипера 630 лв. , или увеличение с 20 лв. Прогнозите на САРА сочат, че реколта 2016/17 г. вероятно ще стигне

Ценово дъно на зърнените култури

в световен мащаб за последните 5-6 години, като най-засегната ще бъде пшеницата. Цените в световната търговия са по-ниски на годишна база с повече от 20 %. През ноември и декември се наблюдаваше известно увеличение на изкупните цени в България. Това е нормално поскъпване на тези култури през зимата, както и на заслабването на еврото. Фермерите настояват държавата да се намеси и да определи минимална изкупна цена на зърното на база себестойност, както е във Франция и Турция.

Така земеделците се надяват да избегнат фалит. Една от причините за страховете им е и рекордната реколта от пшеница, която беше прибрана миналата година в България. През 2016 г. у нас са произведени 5 300 000 тона пшеница, при запас от 700 000 тона от миналата година. В сектор „Мляко и млечни продукти“ се очаква запазване на тренда на

Повишение на изкупните цени за кравето мляко

в първите месеци на 2017 г. Средните изкупни цена на кравето мляко през 2016 г. бяха около 0,52-0,53 лв./л, а предвижданията на САРА за тази година са за средни цени 0,58-0,60 лв./л. Иначе най-уязвими отново ще са стопанствата с крави между 10 – 100 броя. Те са неинтегрирани по веригата, с високи производствени и постоянни разходи, действащи на пазар с ограничени потребителски възможности и институционални неизвестности.

Според Млечната обсерватория на ЕК, изкупеното краве мляко в съюза през септември 2016 г. е намаляло до 12 милиона тона, т. е. близо до нивото от септември 2014 г. Според представители на Главна дирекция Земеделие към ЕК, средната цена на суровото краве мляко

не се очаква да премине 32 евроцента

за килограм до 2018 г., тъй като освобождаваните количества сухо мляко от резерва ще действат ограничаващо на растежа. Повишението на курса на щатският долар, което се очаква да продължи и през 2017 г., ще има позитивно въздействие върху конкурентоспосбността на износа млечни продукти от ЕС в сравнение с основните конкуренти, като САЩ и Нова Зеландия.

Фермерските организации в Европейския съюз като Copa-Cogeca изразяват силни опасение за бъдещите си доходи заради обсъжданото намаление на стимулите за производство на биогорива. Причината се крие в проекта на Европейската комисия да намали наполовина изискването за наличие на биодизелна компонента в дизела, дистрибутиран от рафинериите.

В момента нормативното задължение е това съдържание на биогориво да бъде 7 %, но с намалението ще спадне интересът към производството на маслодайните култури, от които се добива биодизел и етанол.

Коментари