Кораб, марш и поема носят името на Йозеф Радецки

Култура

от Екип Марица 407 прегледа 0

Кораб, марш и поема носят името на Йозеф Радецки

Биляна ВЛАДИМИРОВА

Името Радецки свързваме с парахода, превел четата на Ботев през река Дунав. Малцина знаят, че плавателният съд е кръстен на фелдмаршал Йозеф Радецки - виден военачалник на Австрийската империя, граф, наследник на чешко благородническо семейство. За него Йохан Щраус-баща композира прочутия едноименен марш. И музиката, и параходът го надживяват по известност, но и животът му е не по-малко забележителен.

Радецки се ражда в Бохемия. След смъртта на родителите си е отгледан от своя дядо. На военното поприще стъпва като кадет в австрийската армия през 1784 година и ускорено тръгва по стълбицата нагоре. През Австро-Турската война (1788-89) е ординарец в щаба на граф Фон Ласи, а после и адютант на Жан-Пиер дьо Болю. Произведен е в чин майор, после в полковник. Отличава се в битките при Волтри в Италия и Хохенлинден и става фелдмаршал. 

Живее дълъг и пълноценен живот до 91 години. Умира на днешната дата през 1858 година в Милано. Австрийците, които почитат монархията, тачат и паметта на фелдмаршал Радецки. Освен марша на Щраус, на него е посветена и поемата „Австрия е в твоя лагер” на Франц Грилпарцер.

Коментари