От любов към танците: Габи празнува 12-и рожден ден при минус 8

Да духне свещички на неделното хоро на Тортата било най-голямото й желание

Лайфстайл

от Екип Марица 2437 прегледа 0

Ралица ИВАНОВА

Студът и предупрежденията за опасно ниски температури не изплашиха 12-годишната Габриела Недкова от Пазарджик. Тя избра да отпразнува рождения си ден на любимото си място - неделното хоро на Тортата, въпреки че навън термометрите показваха минус 8 градуса.

Госпожицата е най-малката, но и най-редовната танцьорка в "Хора за хората". Наричат я "нашето талисманче". Признава, че обожава българските народни танци. Във вихъра на любимото хоро "Стамена" за нея е било най-прекрасният начин да отпразнува 12-ия си рожден ден. Дни преди празника си на 8 януари ни обясняваше, че не иска да прави нищо друго, освен да отиде на неделното хоро. Беше готова изобщо да не го празнува, само и само да е там. Още на 8 годинки ми каза, че народните танци са нейният живот. Бях смаяна как е толкова малка и вече знае с такава категоричност, разказа пред "Пазарджишка Марица" майката на Габи Ирина Терзова. С групата, с която се събираме всяка неделя, станахме много близки, вече сме като едно голямо семейство. Всички много обичат Габи и когато разбраха, че тя ще отиде да танцува на Тортата и на рождения си ден, бяха приготвили торта и подаръци. Дъщеря ми не очакваше такава голяма изненада и направо ахна. Прекара си толкова добре, че после цяла нощ не успя да мигне от еуфория. Не спря да повтаря, че това е бил най-хубавият и вълнуващ рожден ден, разказа майката.  

Заради ниските температури в неделя организаторите на "Хора за хората" не успели да изнесат техниката си за озвучаване. Заради рождения ден на Габи обаче намерили вариант. Пуснали музика от лаптоп.

Габи посещава неделните танци от самото им начало, като не е пропуснала нито едно събиране. Майка й е категорична, че няма сила, която да я спре да не отиде, дори в дъжд, сняг или силен пек. Запали ни всички вкъщи по народните танци. Аз дори се записах в любителска група за начинаещи и ходя всяка сряда на тренировки. Въпреки че е толкова напреднала, Габи идва с мен. Просто не може да се случи някой някъде да танцува, тя да знае и да не отиде. Когато си е у дома, пак играе, разказва Ирина Терзова. Имам още две дъщери, по-големи от Габи. И те започнаха покрай нея да ходят на хората на Тортата. Сега в семейството ни неделята се чака с нетърпение. 

Майката на Габи подозира, че голямата любов на дъщеря й към народните танци се е предала от прадядо й. На младини все той водел хората на мегдана в Мухово и много обичал българската музика. 

Габи е една от талантливите надежди на представителен танцов състав "Чудесия".
Хореографът и ръководител Таня Димитрова я открила случайно още в детската градина. От 1. клас момиченцето вече е в състава. Когато я гледам как танцува, настръхвам, прави го с толкова хъс и сърце, признала още в началото Таня Димитрова пред майката на малката танцьорка. Голямата мечта на Габи е един ден да стане хореограф по народни танци. Сигурна съм, че никога няма да се откаже. Няма на света друго нещо, което да обича повече от българските хора, казва майката. / „Пазарджишка Марица“

*Снимки: Дими Георгиева

Коментари