Честваме рождението на Георги Машев

Новините от Пазарджик и региона

Култура

от Екип Марица 469 прегледа 0

Честваме рождението на Георги Машев

Гергана ДЮЛГЕРОВА, "Пазарджишка Марица"

Отдел "Краезнание" в библиотеката представя витрина "130 години от рождението на Георги Машев" -живописец, карикатурист и портретист, военен художник по време на Първата световна война и почетен гражданин на Пазарджик. В нея са подредени книги, посветени на неговото творчество и живот от фонда на "Никола Фурнаджиев".

Георги Машев е роден на 1 януари 1887 г. в Пазарджик в семейството на Петко Машев. Учи до пети гимназиален клас в родния си Пазарджик, но завършва столичната Първа мъжка гимназия през 1906 г. Есента на същата година е студент в Общия отдел на Рисувалното училище в София, от което по-късно е изключен. През 1908 г. заминава за Санкт Петербург, където се записва в Художествената академия за година, а през периода 1908-1910 г. отива в Белгия и е приет за студент в Специалния отдел за живопис на Брюкселската художествена академия в класа на проф. Едмонд Ришар. Отново учи в Рисувалното училище, което през 1912 г. завършва в Отдела му за живопис при проф. Иван Мърквичка, Стефан Иванов и Иван Ангелов. Завършва следването си и стажува във Втора мъжка гимназия в София, след което основава дружеството на художниците в Цариброд.

В годините преди войните сътрудничи с карикатури в редица софийски вестници като "Балканска трибуна", "Българан“, "Смях" с остри карикатури срещу политическите действия на Фердинанд. Прави изложба през септември 1915 г., като в този период, между 1915-1918 г., Георги Машев е назначен за военен художник на Конната дивизия. След края на войните живее, твори и работи в Мъжката гимназия в Пазарджик. Особено важно събитие в творческия живот на Георги Машев е инициативата му да замине през 1930 г. в Париж и още на следващата година от пребиваването му е допуснат от журито за участие в най-значителната европейска изложба "Салон за изобразително изкуство". Приет е за член на Дружеството на френските художници-хумористи. Връща се и работи в България през 1932 г. и до 1946 г., когато здравето му се влошава рязко и фатално.

Коментари