Класика върху винил съпътства "Зимните"

Новините от Пазарджик и региона

Култура

от Екип Марица 370 прегледа 0

Класика върху винил съпътства "Зимните"

Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Интересна ретроспекция на класически произведения, съхранени върху винил, ще бъде в представена в рамките на фестивала Зимни музикални вечери "Проф. Иван Спасов". Запазени са и записи на симфоничен оркестър Пазарджик. В експозицията "Класическата музика върху грамофонна плоча" ще бъдат представени и някои от най-старите грамофони, съхранени във фонда на Историческия музей. Плочите са от фонда на библиотека "Никола Фурнаджиев" и частни колекции.

Международният фестивал, организиран от община Пазарджик, ще се проведе от 26 до 29 януари в зала "Маестро Георги Атанасов". Четиридесет и второто издание на Зимните музикални вечери по традиция ще бъде открито с Българска рапсодия "Вардар" на Панчо Владигеров под палката на маестро Григор Паликаров, който ще дирижира програмата в първата вечер от 18,30 ч. Гост солист тогава ще е Светлин Русев - цигулка. 

Тази година на фестивала ще гостуват именити музиканти от Франция и Гърция, ще се изявят млади български таланти. Публиката отново ще се срещне с майсторството на пианистката Мария Принц. 

Община Пазарджик по традиция се обърна към местния бизнес за финансова подкрепа на фестивала, който е с най-богата история в културния живот на града.

Коментари