Американци кръстиха първото си бебе на град Девин

Свят

от Ралица Иванова 258 прегледа 0

Американци кръстиха първото си бебе на град Девин

Американците Уитни Годби и съпругът й Райън Шу кръстиха първородния си син на град Девин. Двамата американци дошли като доброволци от Корпуса на мира през май 2011 г. в Родопите. Райън бил в девинското село Триград, а Уитни в девинското село Гьоврен. Утни била само на 23 години и дошла в Родопите като за първи път в живота си била мисионер на Корпуса на мира, разказват нейни родопски приятели.

Между двамата пламнала любов докато били в Девинско. След това двамата били в Китай, а през октомври 2015 г. любовта им прераснала в официален брак. На сватбата присъства и Камерън Отенс, който бе доброволец от Корпуса на мира в девинското село Осиково през 2011 г. Камерън пък нашумя тогава, че си татуира мисъл на Васил Левски на гърдите.

Младото семейство живее в Bellingham, Washington, САЩ. На 3 декември 2016 г. се ражда и първородният им син. Заради щастливото за тях място, на което се запознали и пламнала обичта им - Девин, те кръстили момченцето на името на града.

Младата майка е качила в профила си в социалната мрежа цял албум със снимки на новородения Девин.

"Добре, аз предполагам, че трябва да се актуализира по света. Но вчера следобед ние приветствахме бебе Девин в нашето семейство. Той е здраво момче, с тегло 7,6 унции и 19,5 инча дължина", е написал гордо таткото Райън на 4 декември.

Уитни е страхотна жена. Преди нея имаше друга мисионерка от Корпуса на мира, но Уитни бе много по-идейна и контактна, постоянно й идваха на гости в селото много други доброволци. Участваше в абсолютно всичик празници в селото, за раждане на бебе, религиозни празници от двете религии и обичаи", разказва Рамадан Шанов от читалището в село Гьоврен.

Уитни всъщнот била разпределена да помага на читалището и станала семейна приятелка на Шанови. Съпругата на Шанов я учела на български език. А Уитни помогнала да се направи сайт на читалището, и учила цялото село как да работят на компютрите в него. Създала и школа по английски език в читалището, помагала и на учителката по английски език в училището и детската градина. Заедно направили "зелена забавна" библиотека.

"От Гьоврен до село Ягодина по целия път поставихме с децата къщички за птички и ги хранехме, за да се учат децата да обичат природата. Поставихме образователни табели за мечките, растенията, мурсалския чай и птичките на Родопите на главния път. Направиха с Райън и еко пътека от Гьоврен през Триград и Ягодина", разказва Шанов.

Уитни помогнала на читалището да кандидатства и с проект, по който направили фитнес зала в селото, която работи и до сега. Най-удивителното обаче е, че чрез родителите си и свои познати и приятели от САЩ доставила на селото около 100 тома книги на английски език, за да обогати местната библиотека.

"Чрез нея си развихме и селския туризъм на селото. Тя включи Гьоврен в международни програми за взаимно гостуване, по които дойдоха много чужденци. Тя ми помогна да осъществя моя идея да направим стената на любовта край Гьоврен, на която влюбените да споделят желанията си, които искат да сбъднат, както е местната легенда", разказва Шанов.

Той видял, че се заражда любовта между Уитни и Райън и непрестанно ги закачал, че ще им вдигне сватба. В Гьоврен Уитни дори учела жените да готвят пуйки в деня на благодарността, а хората накрая я изпращат с празник от селото./Марица.бг

Коментари