Зимата е най-доброто време за ремонт

Майсторите взимат по-малко, на промоция са и материалите

България

от Гергана Дюлгерова 155 прегледа 0

Зимата е най-доброто време за ремонт

Иван АНГЕЛОВ


В България ремонтите на дома най-често се правят през лятото. Обикновено предпочитаме да извикаме майсторите по времето на лятната си отпуска - от една страна, имаме възможност да се изнесем надалеч, докато се кърти и чука, а от друга - имаме време да почистим. Според представителите на строителния бранш обаче най-доброто време за ремонт е зимата. През този сезон цената на услугата е драстично по-ниска, което е резултат от общия спад на работата в бранша в студените месеци. На промоция могат да се намерят и много от основните материали за ремонта. Това ви гарантира, че строителната услуга ще бъде свършена значително по-бързо. И още нещо - клиентът плаща около 20% по-малко, отколкото през лятото. 


Докато някои ремонти са строго сезонни (тъй като никой няма да се покатери по снежния ви покрив, за да ви пренареди циглите или положи слънчеви панели!), други могат да се правят през цялата година. Ето няколко неща, които можете да свършите, преди да пукне пролетта:

Единственият проблем е, че зимата съхненето е по-бавно. Ако през лятото при 35 градуса една шпаклована стая съхне за ден-два, то през зимата с печка или калорифер, които дърпат влагата, съхне за 3-4 дни. За всички останали процеси при стандартен ремонт - като ВиК, поставяне на дограма, теракота, санитария и др. няма значение дали е топло, или студено.

Може да започнете с боядисване на стените, по принцип това е доказано най-евтиният ремонт, които може да направите. Заложете на по-неутрални тонове, с което да освежите жилището.

Случвало ли ви се е да си търсите водопроводчик или елмонтьор през лятото. И да ви се е случвало, вероятно трудно сте открили такъв, защото всеки прави ремонти по това време и едва ли някой ще дойде у вас, за да ви смени инсталацията. За подобни услуги цените падат драстично, защото и търсенето е свито. Зима е - хващайте указателя и намерете най-добрите елмонтьори или дизайнери за вътрешно обзавеждане.

Инсталирайте си домашна охранителна система. Вярно е, че за крадците и за предпазването от тях няма сезон. Не че цените са особено ниски, но през последните години технологиите и обслужването така са се подобрили, че си струват всяка стотинка. Ако е навалял дълбок сняг и няма кой знае какво да се прави по двора, може да повикате специалисти, които да монтират аларми, охранителни камери и други приспособления за домашна сигурност. Да не говорим, че през празничния сезон security фирмите се надпреварват за клиенти и не рядко свалят цените - я за Коледа, я за Нова година.

Подменете подовите настилки. Ако отдавна ви се иска да се отървете от стария си килим на лекета, зимата може да се окаже добър момент да намерите по-евтин ламинат, дървен паркет или килими. И отново - ако цените не са кой знае колко по-ниски, то със сигурност ще се намерят много фирми, които да ви ги доставят и монтират буквално безплатно само и само да си купите материал от тях. Ако изчакате до отпускарския сезон (разбирайте сезона на ремонтите), ще трябва да се състезавате с всички онези, които ги обхваща ремонтната треска чак през лятото.

Смяна на плотовете в кухнята - това е малко и евтино подобрение, което бързо се забелязва. Хубавите плотове винаги са за предпочитане. Ако шкафовете са прекалено стари и захабени, по-добре е да смените и тях. Струва си!

Аксесоарите за баня също са сред нещата, които бързо се амортизират. Смяна на старите душ батерии, завеси, тоалетна чиния и настилка винаги подобряват вида на вашата баня.

За да сте спокойни зимата - ремонтирайте покрива. Преди да настъпи зимата с обилните снегове и дъждове, които води след себе си, покривът трябва да е изправен. Хората все по-често и по-сериозно се замислят върху това на коя фирма да се доверят за качествено извършване на хидроизолация на покрива или друг вид „закърпване“, от който се нуждае.

Коментари