23 000 лв санкции са наложили от РЗИ за 2016 година

Пазарджик

от Гергана Дюлгерова 377 прегледа 0

23 000 лв санкции са наложили от РЗИ за 2016 година

През миналата година са извършени, в т.ч. вечерни и нощни -със съдействието на служители от ОД МВР - Пазарджик, съобщават от РЗИ. Контролът по спазване на забраната за тютюнопушене в закрити обществени места (Закон за здравето, чл. 56 и 56а) се осъществява от здравните инспектори целогодишно, като под внимание се вземат и постъпилите в РЗИ сигнали от граждани и организации.
Проверени са 472 обекта за хранене и развлечения, 871 детски и учебни заведения, 671 лечебни и здравни заведения, 2171 други закрити обекти с обществено предназначение, в т.ч. бръснарски, фризьорски и козметични салони, фитнес зали, хотели и мотели СПА центрове, площадки за игра, плувни басейни, транспортни средства и др., 36 открити обществени места /площадки за игра, спортни обекти и др.
За констатирани нарушения са издадени 30 наказателни постановления на стойност 23 000 лв., от които 21 на физически лица, 5 на еднолични търговци и 4 на юридически лица. Най-често забраната за тютюнопушене на закрито се нарушава от заведенията за обществено хранене и развлечения (кафе-аперитиви, барове и ресторанти), показват наблюденията от проверките.
Проверена е основателността на постъпилите през 2016 г. общо 14 сигнала, (по телефон или електронна поща) от граждани и организации за нерегламентирано тютюнопушене (вкл. 1 анонимен). От тях 12 касаят обекти за хранене и развлечение и 2 - други обществени места. Само 4 са основателни и нарушителите са актувани. 

Коментари