Салатата в БГ по-скъпа от английската

Чуждоземният айсберг закова 10 лева, родни зеленчуци няма

Агро

от Дора Цветкова 405 прегледа 0

Салатата в БГ по-скъпа от английската

Автор: Биляна ВЛАДИМИРОВА


Пресните зеленчуци изчезнаха от пазара. Където го има, зарзаватът или е с ниско качество, или се търгува на космически цени. В момента няма доставки на български домати, краставици и зелени салати. Предлагат се единствено сортове зеле, но и те са поскъпнали двойно. Повишението за седмица е средно с 60 %, пресметна Злати Горчев, един от големите производители в района на Пловдив.

Пресните зеленчуци поскъпват заради тежката зима и затрудненията на транспортните фирми при вноса. В момента липсва избор на салати. До март ще се задоволяваме със зеле от миналогодишната реколта, варени картофи или продукти от чужбина. И при тях обаче цените са необичайно високи. Вчера търсеният напоследък айсберг се продаваше по 10 лева за килограм. Така главата излиза над 5 лева. Цената на същия продукт в Лондон е 1 паунд, което прави около 2,30 лева. Лукс в Пловдив са и броколите с 6 лева за килограм - също два пъти по-скъпи от английските.

Българската салатата ще стане след около месец. Пак тогава на пазара ще излязат и българските краставици от отопляеми оранжерии. 

Коментари