Сътворението на новия български ред и ние, неговите коментатори

Коментари

от Екип Марица 375 прегледа 0

Сътворението на новия български ред и ние, неговите коментатори

Георги ПЕТРОВ

Говорим си ние, които си нямаме друга работа, че скоро и светът ще заговори за нас, българите. Мислим, че сме напът да изобретим служебно правителство от нов тип. От стария тип такива правителства  се  изискваше да подготвят предсрочните парламентарни избори и да крепят държавата  да не се срине до следващото си легитимно избрано правителство. По всичко личи,  че на  сегашното наше служебно правителство му е тясно в тази черупка.   

Разпуква я и току-виж се излюпил  служебен кабинет от нов тип. Много ни беше трудно да определим каква ще е основната характеристика на този нов тип, но в края на краищата постигнахме консенсус около мнението, че сегашното наше правителство си е поставило за задача да разбърка  всичко в държавата ни до положение, наподобяващо Брауновото движение. И по този начин да създаде условията, при които новото легитимно правителство да започне съвсем начисто. Като при сътворението на света бе, братя!

Така си мислим, защото временното правителство смени  цели 14 областни управители. Служебният  здравен министър д-р Илко Семерджиев обръща здравната система на предшественика си с  хастара  навън. Обезкостената от хищните апетити на всички правителства след промените БДЖ отново остана без шефа си Владимир Владимиров. Вече е трудно да  помним  колко пъти лицето Владимиров е оглавявало БДЖ и колко пъти е било отстранявано. И той персонално, и нещастните железничари в  БДЖ мимансно го играят този спектакъл много отдавна.

Не ни се ще да засягаме на чест когото и да е, но резултатът  от този овехтял спектакъл е, че вече нито г-н Владимиров прилича на мениджър, нито БДЖ на компания. Но вероятно те са взети за модел и целта е цялата ни държавица да заприлича на тях.

Иначе мотивите  за отстраняване  на областни управители, шефове на големи държавни фирми и други висши чиновници не се публикуват и не се разясняват на публиката. Тя си знае, не може да си заемал повече от месец  една висока  позиция и да не си корумпиран. Ако пък случайно не си, направо си я хабял тази маслодайна позиция.

 Ние сме сигурни, че така мислят управляващите от всички политически разцветки,  така мислим и ние, управляваните, които вече  трето десетилетие преминаваме от ръцете на едните в ръцете на другите. Доказателството, че управляващите  мислят така, е ярко видимо при всяка смяна на властта. Никога не е било  новодошлите властници да не  обвиняват с пяна на уста  предшествениците си  в корумпираност и алчност.

 Това, че едни други не си търсят съдебна отговорност, най-вероятно е спойката на спектакъла,  но ние от публиката  нямаме  нито подготвеността, нито правомощията на г-н Цацаров да го докажем. А и не сме съвсем  убедени, че имаме интерес от това.

 Защото всички вече са ни се изредили да ни управляват, а няма  разлика в усещанията ни. Освен че ставаме по-бедни, каза един от нас. Ставаш по-беден, защото ставаш все по-стар и по-болен и  парите ти  отиват за лекарства, контрира го вечният му опонент. Да, но пък отдавна вече не харча пари по жени, защити се първият. И стана една смешна и безсмислена хавра, като в повечето заседания на  отишлия си парламент.

Добре че някой сети  да вкара в дневния ни  ред темата за Македония. Не, не е много ясно от какъв зор американският конгресмен Дейна Рорабейкър, между другото съпартиец на Дончо Тръмпа, ни предлага да си вземем  Вардарска Македония без шиптърите. Тях той ги дава на Косово барабар със земите им, жените им, скотовете им и колите им. Но дава човекът,  не иска да вземе.

 Ще вземем  на босия цървулите, така се раздава в 21. век държава на парчета. Като торта! Толкова ни я прехвалват  тая Америка вече десетилетия, че ние взехме да си мислим, че в американската управа  не може да има персони с умствена недостатъчност. Има, бе, навсякъде ги има.  

 Примерно ние от махленския сенат. Веднага наострихме уши. Един даже се размечта за висока  административна служба в новите земи. Какво като бил на седемдесет и кусур години, та нали прабабата на всички железни лейдита  по света Голда Мейр на времето оглави държавата Израел на 71  години и направи политически  и държавнически чудеса в онзи размирен край на света.

Не закъсня с реакцията си и  идолът на всички махленски сенати в нашата родина, шефът на НИМ квазипрофесор Божидар Димитров. Той поиска да прибере цялата  Македония като територия, но без албанците като население. Това, че никой не предлага на циганина ни мляко, ни хляб, не му пречи на него самия да си мечтае за попара.

Възмутени сме от самоуниженията, на които се подлагаме ние, българите, като гледаме по телевизията какво правят по площадите си съседите румънци. Вдигнаха се и  не дадоха на техните управляващи, в случая  социалисти, да изкарат от затворите осъдените  за корупция техни колеги властници.  

Наистина, браво на румънците, но защо при всяко такова наше възхищение трябва да се самоунижаваме. Те били народ, ни сме били мърша. Дядо Петко Славейков го бил казал. Те излезли като един юмрук по площадите, а ние си говорим глупости по пейките в парка и по кафенетата. Да, но и ние дискутираме, и ние помагаме на истината да се роди в дискусиите ни.

Аз, каза наш полимист, искам да отида да протестирам, но как? Трябва да дам 20 лева за автобус до София и още 20 лева за автобуса на връщане. И в София трябва да си купя един геврек и една лимонада и ето ти ги 50 лева разход. Откъде да ги взема, риторично попита  той. От пенсията? Това значи, че трябва да гладувам една седмица, вече търсеше  съчувствие.

Протестирай в Пловдив, веднага беше посъветван оплакващият се. Кой ще ме види, като протестирам в Пловдив, беше отговорът.  Та нали ние всеки ден протестираме тук, каква полза от нашите протести, отпя хорът на нашата, подобна на древногръцките, трагедия.

И понеже думата дума отваря, зевзек напомни как преди години част от личния състав на нашия махленски форум пътувала на протести в столицата. Отначало тези с леви убеждения  пътували да крещят в София с червените автобуси, а сините пътували със сините автобуси. После споделяли  впечатленията си  и тези  споделяния често ги  докарвали до кавгите, за които сега с умиление си спомнят.

Докато един ден  някой предложил да ходят всички заедно и на червените, и на сините  протести. Защото и едните, и другите давали едричка банкнота, кралимарковски сандвич и бутилка вино, плюс екскурзията до столицата.Нашите обединени протестиращи дори забелязали, че  една и съща кетърингова фирма снабдява с необходимостите  и двата вида протести.

Хитрец  от нашите  каза, че ако бил поне с двадесетина  години  по-млад, тутакси щял да хукне за Букурещ да продава   на братята власи тук цитираното ноу-хау.

А един млад човек, вероятно приятел на  синовете ми или на моите  млади приятели, написа във фейса: ”Духът на  цивилизацията е влязъл в Румъния, но се страхува да преплува Дунава”. Ако някой може да му помогне на този дух да прегази тихия, бял Дунав, това сте вие, младите. Не че и ние, старците, нямаме желание, но нямаме пари за пътни.

То и на юг от нас стават  чудеса. Това, че през тази седмица сериозно земетресение разтърси Турция, не е кой знае какво чудо. Чудото е, че кметът на Анкара Мелих Гьокчек съвсем  сериозно заяви, че според него земетресението в Чанаккале е дело на гюленистите.

През  тази седмица си отиде, светла му памет, големият френски, европейски и световен интелектуалец от български произход Цветан Тодоров. В този вестник беше напомнено, че в едно свое изявление той казва: ”Страхът от варварите е това, което ни прави варвари”. Господата Ердоган и Гюлен се обвиняват един друг във варварство. А ние, като признаваме или не това, се страхуваме от тях.

Пак тази седмица в познатия си натруфен слог лидерът на партията,  отделена  от ДПС и назовала се ДОСТ,  Лютви  Местан рече:  „Не ние, а ДПС е външнополитически инженеринг”. Демек  хората на ДПС ручали от ръчицата Ердоганова, а те, натирените след титаничния гняв на Доган,  само завиждали. А на обичая си да стоят пред по-големия, по-важния по-богатия, т.е. пред Агата, гърбом и силно наведени водачите на нашите сънародници мюсюлмани вече му викали политически инженеринг.

Силно ни развълнува и съобщението, че градските ни старейшини са взели решение  остров Адата да се ползва под наем за събитията  по времето, когато  градът ни ще бъде Европейска столица на културата.

 При първото позатопляне на времето отидохме на моста на Герджика, за там  имаме удобен градски транспорт,  да погледаме Марица. Много е замърсена с битови отпадъци, пластмасови шишета и всякакви найлони и пластмаси. И от дивите патици са останали само две-три. Сега  си представихме колко ще е мръсно на Адата, нали реката влачи мръсотията на там. Какви събития, какви наеми?!

Нищо, пак ще ги шашнем чужденците, каза  пак смешник  от нашите. И на въпроса как ще стане това отговори, като напомни стар текезесарски виц. Група циганки вадят кореноплодни на зеленчуковата градина. Една от тях измъква огромен морков и възкликва: ”Ей, също като на моя Асан!”. Естествено неравнодушните по темата „Има ли значение размерът?” нейни колежки тутакси я питат хорово наистина ли е толкова голям. Не, отвръща разясняващо  цитираната в анекдота  дама, толкова е мръсен.  

Говорим си ние, които си нямаме друга работа, че скоро светът ще заговори за нас, българите.

Коментари