Всеки търговец на пазара - с касов апарат

Върнете дъската с пределните цени, предлага потребителка

Пазарджик

от Екип Марица 1018 прегледа 1

Всеки търговец на пазара - с касов апарат

Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Всеки търговец на зеленчуци да бъде задължен да има касов апарат и да издава бележки при всяка покупка. Само така правата ни ще бъдат защитени, смята Дина Ангелова от Пазарджик, пенсионерка и редовен клиент на градското тържище. Възрастната жена знае, че прекупвачите имат такова задължение по закон, но повечето го заобикалят, регистрирайки се като производители. Така продават и бананите, и авокадото като земеделци и без да дават бонове.

Ангелова се дразни, защото така човек не може да направи рекламация, ако нещо не е наред. Търговецът не признава вината си, а купувачът няма доказателства. Жената казва, че много пъти това се е случвало и с нея.

Ангелова е забелязала също, че често пред плодовете или зеленчуците няма поставена табелка с цена. Съмнява се, че и това е нарочно.

Оглеждат ме от главата до петите и казват: струва толкова, твърди Дина. Като ми кипнат нервите, им казвам: Абе, вие да не мислите, че рина парите с лопата?! Пенсията ми не расте със скоростта на цените на зарзавата.

Според пазарджиклийката трябва да се върне дъската с пределни цени за всяка стока. Такава имаше в миналото, когато икономиката ни беше планова. При условията на сегашната пазарна едва ли е допустимо да се налага такава регулация. Но безспорно би имало дисциплиниращ ефект, смята Дина. Тя не спестява критиките и към магазините, в които иначе редовно се издават касови бонове. В близка до дома  бакалия целият списък с покупки на бележката обаче изглежда така: "Разни - цена, разни - цена, разни - цена". Да, но ако в брашното намериш гъгрици или ако олиото мирише на старо, как да докажеш, че и то е едно от тези "разни"? Всичко трябва да си е с името, подчертава потребителката и призовава институциите да контролират по-изкъсо касовите апарати, а не да се интересуват само отчетена ли е сумата в оборота им за деня.Пазарджишка Марица

Коментари