Кметове се редят на опашка пред бистрото на калугеровец: Илиян държи кафене-мечта в Лондон

Посетителят може да почете, да послуша джаз и да купи картина на бездомен художник

Регион

от Екип Марица 2190 прегледа 0

Александра МУСИЕВСКА, "Пазарджишка Марица"

Илиян Кузманов от Калугерово е собственик на кафене с библиотека в Лондон. Заведението му е едно от местата в английската столица, където клиентите могат да се насладят на питието си с книга в ръка. То се намира на гарата на Баркинг и носи името Ezo Bistro. Преди няколко дни британският сайт www.londonist.com го посочи като едно от най-добрите кафенета в Лондон. В категорията "Кафене с библиотека" пък екипът на Lifebites.bg му отреди първото място.   

Бистрото впечатлява с огромния си фонд, който наброява хиляда книги и списания. В уютната обстановка  клиентът може да послуша джаз, да посвири на китара или на пиано или да изиграе партия шах.

Илиян Кузманов винаги е мечтаел да отвори библиотека. В крайна сметка се получило място, където си пиеш кафето, слушаш музика и четеш хубава книга. В същото време пък посетителите могат да разгледат и купят картина от бездомен художник. Произведенията на изкуството висят навсякъде в Ezo Bistro.

Собственикът избрал да отвори кафенето на гарата, тъй като според него е добро решение на подобно шумно място да се създаде оазис на спокойствието. Книгите в библиотеката са подбрани по жанрове, като Кузманов се е постарал да има за всеки вкус по нещо - детска литература, митология, история, фантастика, класика, изкуство, философия. Място е отредено и за български произведения. По рафтовете има творби на Радичков, Елин Пелин, Николай Хайтов. Заведението е добре познато на кметове на райони в Лондон, както и на директори на известни колежи в града./Пазарджишка Марица

Коментари