На нивата се ходи с мотика, не с лаптоп

Земеделци стягат протест на Тортата на първи март

Агро

от Екип Марица 983 прегледа 0

Дора ЦВЕТКОВА,  Пазарджишка Марица

Мащабен протест срещу новото неизпълнимо решение за регистриране на еднодневните трудови договори стягат земеделци от Пазарджишко. На 1 март те се гласят да излязат на Тортата с лозунги и рупори, както вече няколко пъти са го правили - все по същия повод, опитите на държавата да им вмени неприсъщи и невъзможни за спазване ангажименти. Очаква се към нашите производители да се присъединят техни колеги от Димитровград, Карлово, Стрелча, Стара Загора, съобщи кметът на Юнаците и сам земеделски производител Стоян Кузев. 

Хората от бранша отдавна търсят разумно решение за отчитането на договорите за ден, сключвани със сезонните работници. Поредният неработещ вариант бе оповестен от Главната инспекция по труда в началото на февруари. Вместо да носят документацията на ръка в регионалните структури на ведомството, фермерите ще ги регистрират онлайн. 

Ще товарим сутрин компютрите, лопатите и чувалите в каруците и така ще ходим на работа!, гневно коментира Кузев. Нивата не ще лаптоп, иска мотика! Като пипна десет пъти тази фина техника с прашните си ръце, като я навали дъжд на открито, ще изгори и ще трябва да купувам нова. А ако на къра няма достъп до интернет, аз ли ще съм виновен?

Кузев припомня, че вече цяла година предлагат много по-лесно изпълнимо решение - вписване на договорите в хартиени дневници и отчитането им пред Инспекцията по труда веднъж месечно. До момента - кога заради смяна на властта, кога заради рокади по върховете на ресорни служби, това не е прието и въведено официално.

Фермерите започнаха явните прояви на недоволство от началото на миналата година, когато влезе в сила задължението им да сключват с всеки от надничарите си трудови договори за ден. Трудностите и неяснотите около вменената им административна процедура са много. На част от работниците, макар да нямат постоянна заетост, вече са им отрязали всички социални плащания, защото в базите данни им се водят по повече от 90 дни, отработени на полето. В същото време обаче осигуровките им не се внасят по индивидуални партиди, както е при другите трудещи се, а така това време не им се брои за стаж. Безумно е и изискването договорите да се отчитат всеки ден, та ако ще и да е онлайн, коментира кметът. А при неизпълнение глобата е в размер, достатъчен да доведе до фалит всеки стопанин - 1500 лева на работник. 

Оттогава Кузев не е спрял да води преговори. Още при първите тогавашният земеделски министър Десислава Танева вникнала в проблема и признала, че няма как и да се работи на полето, и да се тича до Инспекцията по труда всеки ден. Нито е възможно всяка сутрин да се попълнят навреме 40-50 контракта, а на наетите да им остане и време да се потрудят. Тя заявила на експертка от социалното министерство да опита сам да изпълни всичко това. На отговора, че това не е нейна работа, Танева отсякла, посочвайки Кузев: "И негова не е!". 

Падането на правителството обаче попречило да бъдат въведени нови правила. Както и последвалите смени на отговорни лица по високите етажи в министерства и институции. Останал само реверансът, разпореден още преди това - засега да не бъдат налагани сурови санкции, само да се съставят протоколи при констатиране на пропуски от инспектори по труда.

Тази седмица Стоян Кузев ще търси начин да се срещне, да разговаря и с новоназначените чиновници в ресорните институции. Таи надежда да ги убеди, че административните задължения са сериозна пречка в работата на малките производители и трябва да бъде установен по-облекчен ред за отчитане на еднодневните договори.

Той ще настоява отчитането на договорите да става в хартиени дневници. Те също да бъдат под контрола на Инспекцията по труда и да се водят от всички производители, но те да не са натоварени с по няколко часа писарска работа всеки ден. Отчитането да става в края на активния сезон. След заверка при трудовите инспектори дневниците да се представят и в Разплащателната агенция към Фонд "Земеделие" и без тях да се губи правото на подпомагане, е предложената допълнителна схема за контрол./ Пазарджишка Марица

Коментари