Валя остана без дом и заплаши: Ще се подпаля пред банката

Поискахме още едно разсрочване на кредита, но не ни отговориха, твърди Валентина Пудева

България

от Александра Мусиевска 5674 прегледа 7

Валя остана без дом и заплаши: Ще се подпаля пред банката

Семейство с двама болни и възрастни родители остана без покрив заради невърнат кредит към "Пиреос банк". В понеделник частен съдебен изпълнител пристигна в дома на Валентина и Красимир Пудеви в Бенковски, за да ги изведе от къщата и да извърши въвод във владение.

Отивам в София и ще се подпаля пред банката, това не е живот. Разсипаха ни, плачеше и нареждаше Валя. Как е възможно с двама души на легло - баща ми, който е на апарат за дишане, и баба ми на 86 г. в другата стая, да ни изнесат от къщата, питаше жената. Тя се чудеше как ще им съобщи, че остават под открито небе. Семейството няма друг имот, нито къде да се пренесе.

Оказало се, че през 2007 г. съпругът на Валя изтеглил кредит от "Пиреос банк" в размер на 120 хил. лв. Намеренията им били да направят магазин за строителни материали и да завъртят малък семеен бизнес. За обезпечаване на заема те ипотекирали дома си - двуетажната къща с постройките в двора в село Бенковски. В нея живеят Валя, съпругът и двамата им синове. На първия етаж Валя се грижи за болния си баща и баба на 86 г.

Намеренията ни бяха да си направим магазин за строителни материали и да развием малък търговски бизнес. Всичко потръгна нормално. Трябваше да изплатим кредита за 20 г. и да върнем около 140 хил. лв, разказа жената. Плащахме по 1100 лв. месечна вноска. Когато дойде кризата, през 2010 г. работата секна. Така изпаднахме в затруднение да плащаме по 1100 лв. на месец и започнахме да внасяме по 500 лв., разказа Валя. И допълва, че няколко пъти предоговаряли кредита, като успели да върнат около 50 хил. лева.

Последния път изпратихме писмо до банката и поискахме ново разсрочване, тъй като децата ни завършиха, започнаха работа и така ще можем да изплащаме задължението си, обясняват Валя и съпругът . Твърдят, че отговор не получили от трезора.

В понеделник помощник частния съдебен изпълнител Стойко Вълчинов бе на място с представители на банката, за да извърши въвод във владение. Семейството със сълзи на очи изнасяше вещи от магазина и се чудеше как ще съобщи на двамата възрастни в семейството, че напускат къщата.

Тъстът ми диша с апарат, извадим ли го навън, би означавало да му изковем ковчега, обясняваше разтреперан Пудев. Той и съпругата му твърдят, че до последно се надявали, че заради тежкото здравословно положение на двамата роднини трезорът ще прояви разбиране.

Бяхме миналата седмица тук и отложихме всичко с една седмица, за да се погрижат за болните си близки. Ще им дадем, ако трябва, още една отстъпка, но да кажат колко време ще им е нужно, коментира Антоанета Кабурева, експерт недвижими имоти към банката, която във вторник бе на място.

До приключването на редакционния брой от "Пиреос банк" не отговориха на зададените въпроси на "Марица". Редакцията ще публикува позицията на банката, след като получи отговорите./ Пазарджишка Марица

Коментари