Пием ли достатъчно вода през зимата

Годишно у нас се продават около 710 млн. литра, едва 18% от оборота е в студените месеци

Здраве

от Екип Марица 493 прегледа 0

Добринка ДИМОВА

Българите не пият достатъчно вода през зимата и това води до различни проблеми със здравето и обмяната на веществата. Има ли обаче златно правило за здравословното количество вода в студените месеци? Статистиката сочи, че за цял ден изпиваме средно 200 мл, или само една чаша вода. Което е два пъти по-малко в сравнение с държавите в Централна и Южна Европа. Тревожен е и фактът, че в студа почти забравяме да приемаме течности.

”Човешкият организъм има постоянна нужда от хидратация. Средно 80% от водата, необходима за нашия организъм, идва от течностите, които консумираме. По традиция обаче консумацията на безалкохолни напитки, включително бутилирана вода, е пикова в летните месеци”, посочи Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България.

По оценка на асоциацията, през 2015 г. са продадени около 710 млн. литра бутилирана вода. Над 40 на сто, или около 290 млн. литра, сме изконсумирали в най-горещите месеци. Докато в студа почти забравяме за водата. През зимата сме изпили едва 18% от това количество, а през есента - 22%.

„Пазарът на бутилирана вода е най-бързорастящият сред сегмента на храни и напитки в България. През 2015 г. категорията бележи двуцифрен ръст. Средната консумация на вода на човек от населението се е увеличила с близо 10%. Въпреки това консумацията на вода у нас е все още ниска”, коментира Жана Величкова./Пазарджишка Марица

Коментари