По три патрулки се втурват при бой на наказателния паркинг

Мъж нападнал служител с меч, друг едва не сгазил шефа на звеното Георги Шикерджиев

Пазарджик

от Екип Марица 1866 прегледа 2

Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

Бръкнеш ли на българина в джоба, става зъл. В това са се убедили работещите на паяците и колегите им от наказателния паркинг, за които агресията на недоволни глобени е всекидневие. Неведнъж се е стигало до побоища, и то сериозни. В полицията си знаят - има ли сигнал за нещо такова, пращат по три патрулки.

Най-честият екшън е някой гневен шофьор да изхвърчи през затворените врати на паркинга с мръсна газ, оставяйки ги след себе си на парчета, разказва Димитър Манев, младши експерт в екипа. После полицията го издирва и сметката му излиза още по-солена. Един от тези джигити я докарал до съд - като го проверили полицаите, се оказало, че не е минал преглед, няма задължителната застраховка и още куп пропуски.

Инфарктната ситуация обаче се заплаща и с нервите на служителите. Манев казва, че ако се изпълняват "поръченията" на озлобените посетители, досега три тона свещи е щял да си купи. "Пожелания" като "Рак да те хване", "Хаир да не видиш" вече е свикнал да преглъща с мълчание. Отделно са разправиите с жалби на санкционирани до ръководството. За да има доказателства за нарушенията, всеки автомобил се заснема преди вдигането или поставянето на скоба.  

Никой от "Паркинги и охрана" не иска да работи в тази дейност, затова и хората на паркинга постоянно се сменят. Въртят ги на ротационен принцип, за да не се натоварват едни и същи. Без шефско разпореждане никой не се хваща. 

Ако не е нашата работа, в града ще настане хаос, убеден е Манев. Вдигаме коли, които задръстват спирки, заемат тротоари, запушват входове или кръстовища. Но всеки гледа да мине, без да плаща и ядът му се излива върху нас. Поне по веднъж месечно не успяваме да се справим сами и викаме полиция.

Вече с усмивка, Манев разказва, че и на него два пъти са му вдигали колата. Единият път бил пред пощата, вторият - на кръстовище.  

Атанас Делев е на паркинга от средата на декември. Той също всеки ден чува обиди, псувни, заплахи. От сутринта се намира мераклия да го уволнява, "баща да му става" и така нататък. Нерядко до вечерта кавгите не спират. Но и той е свикнал да приема тези думи хладнокръвно и само това го спасява. Делев казва, че с колегите му вършат най-мразената работа в града. Но все някой трябва да я направи. Трудно му е да преброи колко пъти му е идвало да зареже всичко. Признава, че се задържа само защото му остават месец и половина до пенсия.  

Най-потърпевши обаче са двата екипа на репатриращите автомобили и поставящите скобите. Често те са нападани и бити. Последният такъв инцидент е отпреди дни. Случката става на спирката при болницата преди броени дни. Жертвите са изпратени да вдигнат кола, която пречи на градския транспорт. Закачват я с въжетата и започват да я вдигат. В този момент мъж излиза от двора на болницата и започва да крещи срещу тях. Изчакват го да се разберат, но вместо това се оказва, че с него са още цяла тумба здравеняци./Пазарджишка Марица

Започва люта кавга. Нарушителят настоява, че е оставил возилото си само за две минути. Хората от екипа на паяка пък държат на своето - че въпреки това по наредба трябва да се плати глоба, докато не се оказват обкръжени от изпаднали в ярост здравеняци и не започва меле. То е спряно само благодарение на дошлите на място патрулки. 

Битите се съгласяват да говорят с нас, но само при условие че не ги снимаме и не цитираме имената им. Признават, че се страхуват, най-вече от следващи побоища.

Един от мъжете е ударен два пъти с юмрук при последния екшън. Преди това 15 минути водил преговори, обяснявал, че трябва да се плати глоба. Нападението станало, след като колата била освободена и малко преди репатракът да си тръгне от мястото. Побойниците избягали, но били заловени след преследване от полицията.

Малко преди това човек от същия екип е бит от жена при опит да вдигне неправилно паркирана кола пред голям магазин до КАТ. Преди години мъж нападнал хората от наказателния паркинг с меч. Дори шефът им Георги Шикерджиев е бил жертва на агресия. Глобен тръгнал право срещу него с мръсна газ и само инстинкта да отскочи навреме го спасил от премазване. После обаче не били намерени достатъчно доказателства за опит за убийство, а и нападателят показал решение на ТЕЛК за куп болести. Накрая се отървал само със смешно ниска глоба.  

Потърпевшите много пъти са разговаряли с началниците си и са търсили решения. Една от идеите им е да имат униформи, които да респектират. Или към всеки екип да бъде зачислен полицай. Като представител на реда той ще внушава нужното уважение, смятат служителите.

Коментари