Брокер ощети наследници със 156 800 лева

Пенко присвоил част от обезщетението на загинали при катастрофа

Пазарджик

от Екип Марица 745 прегледа 0

Брокер ощети наследници със 156 800 лева

Дора ЦВЕТКОВА, Пазарджишка Марица

На 12 месеца лишаване от свобода условно при срок на изпитване от 3 години е осъден застрахователен брокер, ощетил наследници на загинали при пътен инцидент със 156 800 лева. Наказанието, наложено на първа инстанция, е потвърдено от Окръжния съд с окончателно решение. Посредникът е задължен да изплати и разликата, която е присвоил, без да има право.

Обезщетенията, които са в общ размер от 585 000 лева, трябвало да бъдат изплатени на децата и внуците на Александър А. и Захари М. Двамата мъже загинали при нелеп инцидент, причинен от автомобилен пилот между селата Горно Вършило и Славовица, община Септември, на 1 юни 2006 година. Част от компенсацията била и за трети човек, тежко пострадал, но оцелял след катастрофата.

Състезателят имал застраховка в австрийска компания чрез брокерската къща на подсъдимия Пенко П. Той изпълнил задължението си да се свърже с близките на загиналите и да ги уведоми, че ще им бъде изплатено обезщетение. Всеки от правоимащите сключил с фирмата му договор за правна и застрахователна защита.

След като договорил размерите на компенсациите за всеки от наследниците с българско дружество, представляващо австрийския застраховател, посредникът ги накарал да подпишат декларации за по-малки от полагащите им се суми, като посочат, че остатъкът ще бъде преведен по посочена от брокера банкова сметка. Някои от излъганите така и не разбрали колко пари би трябвало да получат. В крайна сметка подсъдимият прибрал 273 800 лева вместо предвидените по закон 20%, равняващи се на 117 000 лева.

До разкриването на престъплението се стигнало, след като една от пострадалите, ощетена със 17 600 лева, разбрала и подала жалба срещу брокера в Районната прокуратура в София, след което било образувано наказателно производство.

В хода на разследването е установено, че Пенко П. е бил осъждан, но е реабилитиран. Магистратите отчетоха и факта, че брокерът е осъзнавал деянията си, знаел е какви ще бъдат последиците, тоест действал е с пряк умисъл./Пазарджишка Марица

Коментари