12-класничка от Механото поведе почетния караул за 19 февруари

Пазарджик

от Татяна Томова 2037 прегледа 0

Снимка: БНТ2

"Не са само хубавите униформи, ние носим Левски и българския дух в сърцето си", казва Таня Цонева, която вчера бе водач на почетния караул пред паметника на героя в София, пише Дневник. Тя е 12-ти клас в ПГМЕТ в Пазарджик. Облече копие на униформата на Първа българска легия, с която през 1868 г. Левски е сниман в Букурещ. Държи пушка и гледа строго.

Таня иска да стане софтуерен инженер, но в четвъртък по обяд е една от многото, които тази седмица се сменят, за да пазят паметника на Васил Левски в София. Инициативата е във връзка с годишнината от обесването на Апостола и се организира от общобългарски комитет "Васил Левски".

Таня е горда да командва караула. И споделя, че всички се чувстват много добре. Не се притеснява от студа, топло й е, иска да даде пример на другите. Говори притеснено, но с усмивка.

За нея инициативата е хубава. "Ако спечеля, печеля за цял народ - ако загубя, губя само мене си", цитира Левски и казва, че "децата трябва да се възпитават в родолюбие"./Пазарджишка Марица

Коментари