Чапаевци почетоха Левски във възрожденски одежди

Портретът на Левски, който поведе шествието е нарисуван лично от зрелостника Кристиян

Регион

от Ралица Иванова 1578 прегледа 0

Гергана ДЮЛГЕРОВА

За втора поредна година възпитаниците на СОУ "Александър Иванов- Чапай" в град Белово се облякоха със възрожденски одежди, за да отбележат деня на обесването на Апостола.
Миналата година имаше и факелно шествие, но този път се оказа доста топло за сезона, така че тази част липсваше от програмата ни. Децата се подготвяха усърдно за този ден - повече от седмица продължи уточняването на това как ще се облекат, взеха знамена от Историческия музей. Портретът на Дякона, който носеха начело на шествието е труд на Кристиян от 12 клас, който изяви желанието си по този начин да отдаде уважението си към героя. Тръгнахме от училището, минахме през центъра на града и стигнахме до двора на музея, където децата държаха слово, имаше и рецитал, поднасяне на цветя, разказа за подготовката на учениците си Ивана Даутова, директор на училището.

Преди да се представят по-големите, дечицата от началното училище бяха подготвили своя програма, включваща стихчета за Апостола и песни във възрожденски дух. За нас е важно младите да се възпитават с тези ценности и се радваме колко ентусиазъм проявиха всички. Особено много ги зарадва колко радушни ги приемат хората, когато минават покрай тях, добави още г-жа Даутова.

За да може да се осъществи шествието много помогнали и полицаите в Белово, които с готовност се заели да придружават възпитаниците на училището./Пазарджишка Марица

Коментари