Жътвата в Пазарджишко е в разгара си

С големите горещини бе наваксано закъснението в развитието на пшеницата

Агро

от Борислав Наумов 214 прегледа 0

Жътвата в Пазарджишко е в разгара си

В Пазарджишкия регион жътвата е в разгара си. Някои от производителите вече приключват с прибирането на ечемика, а други вече са преполовили полетата с пшеница, съобщи специално за „Пазарджишка Марица” Христина Георгиева, директор на Опитната станция по поливно земеделие – Пазарджик. Тя обясни, че стопаните бързат с жътвата, тъй като в момента влагата на зърното все още е в оптимални граници – около 13% за пшеницата в равнинната част на региона. По думите на Христина Георгиева при посевите с ечемик в по-високите части на Пазарджишко тази фаза на зрелостта вероятно вече е преминала, но по нейна информация там почти навсякъде зърното е прибрано.
Христина Георгиева изтъкна, че всички стопани се стремят към максимално бързо прибиране на зърното след неговото узряване, тъй като случилото се през последните дни доказва, че промените във времето са непредсказуеми и могат да унищожат голяма част или дори цялата реколта по места. Затова е и стремежът колкото се може повече от прибраното зърно да се вкара в хамбарите, а да не остава на открити площадки.
Добивите от декар и тази година са много различни и това е нормално, както защото се отглеждат различни сортове, така и защото полаганите грижи за растенията понякога се отличават твърде много и това се отразява на добивите.
При ечемика имам информация за добиви по 250 кг/дка, но има стопани, които са прибрали по 500 кг/дка, съобщи Христина Георгиева.
В Опитната станция край село Ивайло, за обслужване на производителите, са разкрити зависимостите между степента на водообезпеченост и растежа, развитието и продуктивността на различни сортове от най-разпространените в района видове. Проучени и внедрени са едни от първите в страната полски сеитбообращения при поливни условия, част от които с уплътняване над 50%. Разработени са и продължават да се разработват основни елементи от технологиите за отглеждане на пшеница, ечемик, тритикале, фуражен грах, соя, репко, рапица, някои зеленчукови и цветни култури при условията на напояване в сравнително сухия район на Горнотракийската низина. /"Пазарджишка Марица"

Коментари