Голяма руска банка изпадна в ситуацията на КТБ

Свят

от Борислав Наумов 382 прегледа 0

Голяма руска банка изпадна в ситуацията на КТБ

Централната банка на Русия въведе за 6 месеца администрация в банка "Югра" - една от 30-те най-големи по размер на активите и влизаща в Топ-20 по размер на привлечени средства от населението. Наложен е мораториум върху удовлетворяване исковете на кредиторите ѝ във връзка с нестабилното ѝ финансово положение, обяви регулаторът, информира "Дневник". Това може да стане най-големият случай на гарантиране на институция в историята на руския банков сектор, коментира деловият в."Ведомости". Към 1 юни в "Югра" е имало 181.3 млрд. рубли (малко под 2.7 млрд. евро) на населението.

От април миналата година "Югра" е в ограничителен режим за привличане на средства от физически лица, но за да заобиколи бариерата, ръководството е правело някои вложители акционери с по една акция. Банката отчиташе, че създава резерви, а всъщност разформироваше резерви, правеха се и сделки с финансови инструменти, от които се отчитаха сериозни приходи, но се съмняваме, че това са само технически операции, коментира зам.-председателят на централната банка Василий Поздишев.

"Югра" преживя шеметен възход, защото през 2012г. бе на 272-ро място по размер на активите, а три години по-късно попадна в Топ-35. /"Пазарджишка Марица"

Коментари