Недоволните: С рекет Община Септември иска да съсипе туризма

Новини от Пазарджик и региона

Регион

от Дора Цветкова 1708 прегледа 1

Недоволните: С рекет Община Септември иска да съсипе туризма

Протестът на хората в община Септември е резултат от редица нарушения на местната власт, липсата на прозрачност и административен натиск с цел съсипване на туризма - основния поминък на много семейства, както и липсата на виждане за развитието на региона. Това се казва в позиция на Инициативния комитет "Да спасим Община Септември", разпространена вчера до медии от адвокат Николай Баташки.

Недоволните считат, че с административен рекет Община Септември иска да въведе непосилна такса за пренос на минерална вода в нарушение на редица закони и така да събира по 852 000 лева годишно. Същевременно е кандидатствала за финансиране от Националния екофонд за реконструкция на част от съществуващия минерален водопровод - 315 м във Варвара и 900 м във Ветрен дол. Крайната цел е да се освободят водни количества, но така ще фалира местният туристически бизнес.

Таксата за пренос от 3,60 лева с ДДС, гласувана от съветниците по предложение на кмета Марин Рачев, е най-високата в цялата страна. Дори в общини с развит балнео и СПА туризъм тя е по 12 стотинки с ДДС на кубик. Адвокат Баташки посочва още, че тази такса не може да е по-висока от цената на водата, за която ползвателите плащат по 50 стотинки. А общината не е принципал на това природно богатство, за да определя размера според търсенето и предлагането. В позицията се твърди, че няма свободни ресурси и държавата, не общината, е определила със закон как и от кого да се ползва водата.

Спорната такса е въведена без обществено обсъждане. Недоволните посочват други пороци - сметки на общината сочат, че реконструкцията на тръбите би струвала 424,03 лв. на метър, а подмяната им - 304,21 лв. на метър. За сравнение е посочен паропровод в София с по-голям диаметър, чийто ремонт струва около 150 лв. на метър. Следва риторичен въпрос чии фирми ще спечелят при бъдещите обществени поръчки.

Юристът обръща внимание и на факта, че тръбите се подменят еднократно, а общината не може да извлича търговска печалба от предлагане на цена за услуга пренос, след като самата община не предлага минералната вода, а това става по Закона за водите от държавата чрез издаване на законови разрешителни от Басейнова дирекция - Пловдив.

Минералната вода се доставя безплатно по гравитационен път и не може общината да трупа печалба за сметка на ограничаване на местния туристически бизнес, съкращаване на работни места и прогонване на инвеститори с разрешителни за по над двадесет години. Това са дългосрочни инвестиции, които изискват стабилност, за да генерират работни места и да се запазва местният туризъм и поминък, подчертава адвокат Баташки.

Коментари