Трийсетина нашенци плажуват в езерото на Острова

Опасно е, миналата година охранител се удавил в метър вода, предупреждават от общината

Пазарджик

от Дора Цветкова 1532 прегледа 0

Трийсетина мъже си спретнаха плаж без пари в езерото на Острова. Тумбата прегрели при днешния жълт код юнаци е заснета от нашия читател Любомир Босаков, който случайно минавал оттам с колата си днес малко след 16 часа и вероятно още се наслаждава на водното удоволствие. 


Комичното и ганьовското обаче е само дотук. Неслучайно около водоема са поставени достатъчно на брой забранителни табели, както отбеляза и Босаков. Това е необезопасен водоем, не е пригоден за плуване, не е охраняван и винаги може да стане злополука. И за нея няма как да търсим дежурните виновници – държавата и общината.


На всички фонтани и езера сме поставили табели, но въпреки това забраната не се спазва, казва шефът на „Паркинги и охрана“ Георги Шикерджиев. Това лято нарушителите са по-малко, обаче ги има. Лошото е, че не си дават сметка как оже и в 40 см вода да се удави някой.


Шикерджиев разказва, че миналата година мъж се удавил в езерото на другия голям градски парк – Стадиона. Човекът бил охранител, връщал се от смяна с колелото си и бил пиян. Минавайки край водоема паднал във водата, заедно с велосипеда си. Понеже било посред нощ, нямало кой да го забележи веднага, а на другата сутрин извадили безжизненото му тяло. 


Дълбочината и в двете езера не надхвърля метър-метър и нещо. Не в нея обаче се крият големите опасности. Дъното е хлъзгаво, винаги може да доведе до фатално падане. По технически причини рискът на Стадиона това лято е нулев – езерото не бе напълнено заради пукнатини, които не позволиха това.


Във фонтаните дебнат и други опасности. Повърхностите им се обработват с изключително агресивни химикали срещу зеленясване. Щом са в състояние да разядат тази биологична материя, могат да направят същото и с кожата. Не е за пренебрегване и фактът, че никога не е изключено някое от съоръженията да даде на късо и токът да убие плажуващите, припомня Шикерджиев.

Коментари