Трагедия довела до рекорда на Ваня

Три години преди постижението за Гинес ставах в 5 часа и тренирах за физическа издръжливост

Пазарджик

от Екип Марица 11001 прегледа 1

Трагедия довела до рекорда на Ваня

Дора ЦВЕТКОВА, Пазарджишка Марица

Злополучна история отпреди 7 години е в основата на историческата победа на пазарджишката фризьорка Ваня Иванова, която на 4 декември постави световен рекорд, като направи 330 прически за 8 часа. Единствен по рода си, за него в Книгата на Гинес вече е отворен нов раздел. До шеметното щастие от невероятния триумф обаче крехката на вид дама стига по възможно най-трудния и трънлив път.

За въпросната история вече не  се говори, предпочита да отваря в съзнанието си място само за позитивното. Част от него е, че в името на едно добро е успяла да обедини стотици хора. И убеждението, че те са готови да дадат безрезервна подкрепа за всяка следваща добра кауза.

След перипетиите преди 7 години обстоятелствата принуждават Ваня да започне да работи 7 дни в седмицата и почти денонощно. От гледището на днешния ден житейското изпитание "калява стоманата" и превръща младата жена в дисциплиниран почти до казармени равнища професионалист. Това тя доказа с 8-часовия трудов маратон на 8 декември - без прекъсване, без почивка, без храна и почти без вода, но и без никаква мисъл за отказване.

Мисля, че мога да съм вдъхновяващ пример за младите, казва Ваня. Сега виждам, че съм оставила следа в съзнанието на всички деца, свързани по някакъв начин със събитието. Когато ме поканиха в софийско училище в кампанията "Успели българи дават личен пример" в един 11а клас, усетих как въздействах на тези младежи с моята история, как ги убедих, че човек не бива да продава душата си, но и не бива да спира да се бори, да бъде стойностен, в никакъв случай да не се отказва от мечтите си. Добре е да знаят обаче, че без лишения и много работа не става, трябва да са упорити.

Поставянето на рекорда тя нарича състезание със себе си. С него е проверила докъде се простират собствените  възможности. След него е пренаредила приоритетите си и вече има конкретни цели накъде иска да се насочи и какво иска да постигне.

Най-трудно  е да опише чувството от невероятната победа. От два дни не е спирала да плаче. И от щастие, и от мъка. Когато получила имейла от Гинес с голямата и толкова дълго чакана новина, изпаднала в истерия. Ту крещяла, ту се смеела неистово. Докато говори, пак се разплаква.

Не крие, че е прекарала здравословен катаклизъм след претоварването в големия ден. Няколко месеца по-късно все още не се е възстановила напълно. Останал  е мъчителен задух и болки в дихателните пътища.

На 330 души само ръката да стиснеш и да кажеш "добър ден", ще се измориш, казва коафьорката. Три години преди 4 декември ставах в 5 часа и ходех да тренирам за физическа издръжливост. Ако не успея сутрин, ходех вечер. Жестоки тренировки! За прическите не съм тренирала - те са част от всекидневието ми, клиентите ми са ме обучили да живея на бързи обороти. Но ми трябваше физическа и психическа подготовка. Поставях си все по-високи цели в тренировките, само Гинес ми беше в главата. Веднъж във фитнеса седнах на повреден велоергометър, заседнал на най-високата скорост. Най-тренираните мъже се басираха, че няма да издържа на темпото и 10 минути, но изкарах 45, за тяхно изумление.

Два дни след поставянето на рекорда Ваня колабира. Адреналинът в толкова високи дози се оказал токсичен и след като на 4 декември го поддържала за 8 часа на макс, на 6-и вече нямала сили да ходи. Спасили я с много професионализъм и човешко внимание лекарите от болница „Света Екатерина“, на които е изключително благодарна. Само спортисти, ходили на олимпиади, са изпадали в такова странно състояние. Пет месеца ме боляха всички органи!

Доста по-късно случайно се запознава с Краси Балъков. Като разбира за подвига , той първо я поздравява, а после пита: "Имаше и здравословни поражения, нали?". Накрая я предупредил, че възстановяването ще бъде много дълго и продължително.

Може би щях да си спестя тези жестоки поражения, ако бях отишла поне за седмица на санаториум. Но аз не знам какво е почивка, не знам какво е спа. Дни след онзи 4 декември се наложи да тръгна на работа - няма кой да ми плаща сметките, разчитам на себе си. Надявам се някой ден да мога да си позволя и почивка!

В последните дни преди 4 декември била толкова преуморена, че на моменти се изкушавала да се откаже. Отчайвало я и това с колко много разходи е свързано всичко, а в същото време нямала пари и се чудела как ще се справи. Явно усетил това, един от мъжете в екипа през повече от половината време целенасочено я лъгал. Казвал , че на прическа отиват по 2,5 минути вместо реалните минута и половина. Правел го, за да я държи стегната до последно в името на успеха.

Реалната себестойност на събитието била към 20 000 лева, но излязло около 5000 благодарение на това, че мнозина дарили труд и друг вид помощ, за която не търсили отплата.

Ваня развенчава мита, че всеки победител получава от Гинес парична награда. Напротив - участието е свързано с много разходи, само задължителната такса за сертификата е 50 евро. За експресно получаване на резултат - 650 долара, които Ваня не могла да плати, затова чакала 7 месеца.

Голямото разочарование били продажбите на благотворителния календар. Събрани са едва около 600 лева, а над 1000 календара стоят непродадени. Те трябваше да донесат пари за лечението на панагюрския джудист Георги Огнянов, който е парализиран след злополука.

Мислех да организирам концерт, за да изпълня обещанието си, но нямах сили с всички здравословни проблеми. Не можех и от мои пари да му помогна. Едва оцелях тази зима. На моменти ми спираха тока в салона за неплатени сметки и се чудех как да продължа да работя. Знаете ли каква ирония е да си постигнал нещо толкова голямо, а да си броиш стотинките?! Самата аз имах нужда от помощ.

Въпреки всичко Ваня не губи оптимизма си и вярва, че всичко ще се оправи. Надява се славата  на най-бърз фризьор в света да доведе до успехи, които ще  дадат и финансов резултат. Очаква да започнат да я търсят за прически в елитни конкурси за красота и тв формати и да  се даде шанс да изкарва достатъчно пари с труда си. Да участва в реклами, а защо не и риалитита. Най-щурата  мечта е да бъде герой в "Биг Брадър" или "Вип Брадър" - типичен човек приключенец.

И още - да отвори салон, какъвто в Пазарджик никога не е имало. Арт салон. С различен стереотип на работа и професионален екип на високо равнище. Без надлъгване и интриги. В личен план мечтата  е да има собствено жилище./ Пазарджишка Марица

Коментари