Екип на Би Би Си прави филм за праисторическите злата в България

Министерство на културата отпусна още 18 000 лева за разкопките край Юнаците през това лято

Култура

от Екип Марица 1700 прегледа 0

Екип на Би Би Си прави филм за праисторическите злата в България

Борислав НАУМОВ, Пазарджишка Марица

Двама британци подготвят в момента филм за Би Би Си, в който ще разкажат за праисторическата селищна могила край село Юнаците и археологическите разкопки, които продължават там за поредно лято. От няколко дни екипът - мъж и жена, всекидневно са на терен, където техен гид е дългогодишният ръководител на разкопките доц. д-р Явор Бояджиев. Вчера той ги доведе в Регионалния исторически музей в Пазарджик, а директорът на музея Борис Хаджийски им разказа за може би най-старото злато в света - миниатюрно мънисто от плоската могила край Юнаците, за което се предполага, че е направено 4600 години пр. Хр. Всъщност за Би Би Си работи мъжът, а дамата е от Бритиш музеум, но когато става дума за археология и научно-популярно кино, тази комбинация е неподправено добра. Доц. Бояджиев уточнява, че намерението на двамата британци е не толкова да се концентрират върху разкопките при Юнаците, а по-скоро да направят филм за златните накити и находки в българските музеи. Но най-старата от тези находки е от могилата близо до Пазарджик, колкото и миниатюрно да е вече прословутото златно мънисто от Юнаците.

Говорихме много надълго, защото аз съм работил и на двата халколитни некропола, където са открити най-много златни предмети - Варненския и в Дуранкулак, разказа за "Пазарджишка Марица" доц. Бояджиев. Той бе категоричен, че гостите проявяват впечатляваща компетентност и знания.

Двамата британци не са единствените чужденци, които в тези горещи дни се запознават отблизо с археологическите разкопки край Юнаците, започнали още в далечната 1939 година от Васил Миков. От 2013 година насам в разкопките помагат според възможностите си доброволци от чужбина. От миналата събота това са двама новозеландци, които са прекосили половината свят, за да дойдат от южното полукълбо в България. Преди това, веднага след началото на тазгодишните разкопки, започнали на 25 юни, е имало доброволци от САЩ. Това специфично гостуване е резултат от сътрудничеството на Регионалния исторически музей в Пазарджик с фондация "Балканско наследство". Идвали са австралийци, германци, французи, италианци, канадци. 

Работата при нас се води полева школа, полево археологическо училище за хора, които желаят да участват в такава дейност и съответно си плащат, за да го направят, уточнява доц. Явор Бояджиев. Ученият допълва, че чуждестранните доброволци обикновено остават две или четири седмици, като през това време не само биват обучавани в някои основни умения на археологическата работа, но и слушат лекции - в буквалния смисъл на думата - от научните работници, които ръководят работата край Юнаците. Така чужденците придобиват както допълнителни общи знания за праисторическата епоха, така и съвсем конкретни умения, свързани, например, с фотографирането на археологически обекти. В този смисъл това са по-скоро семинарни занятия, включващи теория и работа на терен, допълва Явор Бояджиев. И се смее, че все пак гостите "лагеруват" в пазарджишки хотел и дори ги връщат да обядват в града, докато археолозите бивакуват в старовремски строителни фургони, чийто ламаринени покриви правят атмосферата вътре по-гореща и от праисторическа пещ.

В сряда директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски подписа поредния договор с Министерство на културата за отпускане на целеви средства за разкопките на обекта край Юнаците. Сумата е почти 18 000 лева и прибавена към средствата, които отпуска самият музей и община Пазарджик, ще даде възможност да се удължи сезонът на разкопките. От думите на Явор Бояджиев става ясно, че те обикновено започват през третата десетдневка на юни и привършват в средата на август. Ръководителят на разкопките обаче подчертава, че когато има повече средства, е по-ефективно да се наемат повече работници за определен период от време, вместо да се работи по-дълго с по-малко хора. Нужно е да останат средства и за консервиране на терена до следващия археологически сезон, припомня доц. Бояджиев.

Научната работа на до. Бояджиев по разкриване на праисторическата селищна могила край Юнаците е започнала в далечната 2001 година и краят  не се вижда - просто такъв е самият обект. Остава обещанието, че следващата среща с читателите на "Пазарджишка Марица" ще е репортаж от мястото на събитието. А находките там, както разбрахте, датират от 4600 години пр. Хр. и още по-назад във времето./Пазарджишка Марица

Коментари